Figyelmeztet a gyártó: száznál is több Lenovo laptop sebezhető


A Lenovo három biztonsági hibáról adott ki gyártói közleményt, amelyek közül kettő (CVE-2021-3971, CVE-2021-3972) lehetőséget teremt arra, hogy a támadó kikapcsolja az UEFI Secure Bootot, ami biztosítja, hogy a boot folyamat során csak a gyártó által megbízhatónak tartott kód töltődhessen be. A harmadik hiba ( CVE-2021-3970) egy helyi támadó számára tetszőleges kód emelt jogosultsággal történő futtatására ad lehetőséget. A biztonsági hibákat felfedező ESET a sérülékenységekről egy bővebb technikai elemzést is közzétett.

Az UEFI-t érintő biztonsági hibák azért veszélyesek, mert nehezen detektálhatóak, kihasználásuk pedig a támadó számára lehetővé teheti az operációs rendszer szintű biztonsági megoldások kijátszását. Erre pedig az elmúlt évek során már több példa is ismertté vált, például a Lojax (2018) és az ESPecter (2021) malware-ek.) A sebezhetőségek legalább 100 konzumer Lenovo laptop modellt érintenek, beleértve például a népszerű IdeaPad 3, Legion 5 Pro-16ACH6 H, és Yoga Slim 9-14ITL05-ös modelleket.

blogunk ajánlása

Érintett modellek

Az érintett laptopok teljes listája a gyártó oldalán itt érhető el. Az érintett eszközök tulajdonosai számára javasolt a legfrissebb UEFI firmware verzió telepítése, amelyet a gyártó weboldalán a terméktípusra vagy szériaszámra keresve, majd a bal oldali menüben a Drivers & Software support menüpontra kattintva érhetnek el.

(Forrás: https://nki.gov.hu/en/it-biztonsag/hirek/legalabb-szaz-lenovo-laptop-modellt-erinto-uefi-firmaware-hibakra-derult-feny)

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.