8 tipp, hogyan töltsd fel a laptopod töltő nélkül

Valószínűleg már Veled is előfordult, hogy nem találtad a laptopod dedikált töltőkábelét, vagy épp elromlott, mikor használtad volna. Ez bármikor történik, úgy érezzük, hogy a lehető legrosszabbkor maradtunk töltés nélkül. Ilyenkor jó, ha vannak alternatíváid, amikhez azonnal hozzá tudsz nyúlni, hogy ne csússz el a munkával, vagy ne maradj a játékról a barátaiddal.

Ebben a cikkben összegyűjtöttük a legjobb megoldásokat arra az esetre, amikor valamilyen okból az eszközöd saját töltője nem áll rendelkezésre. Legyél akár útközben, vagy a szabadban, többé sosem kell, hogy töltés nélkül maradj.

Ahogy a szünetmentes tápok nem tudnak kompromisszummentes megoldást kínálni a PC-seknek áramkimaradás esetén, a laptopot használóknak sincs olyan univerzális megoldás, ami megkötések nélkül kínál megoldást, de azért jelentősen jobbak a lehetőségeink.

A cikkben összegyűjtöttünk nektek számos jó tanácsot, és azzal is foglalkozunk, hogy mit kell mindenáron elkerülnötök, ha nem akartok kockáztatni akár egy súlyos anyagi kárt.

1. Legyen nálad egy powerbank!

A legnagyobb biztonságban akkor érezheted magad, ha van nálad egy hordozható energiaforrás, mondjuk egy nagy kapacitású powerbank, ami a laptopodat is képes tölteni. A legkisebb, szinte bankkártya méretű eszköztől egészen a csúcsmobilokat 3-4 alkalommal is feltölteni képes eszközik terjed a skála. Vannak továbbá olyanok, amik fénycsíkkal, vagy akár kijelzővel kommunikálják, mennyi töltés van még bennük, ha pedig csúszós a kezdet, olyat is találhatsz, ami ütes, víz és porálló. 

2. Napelemes energiahordozók

Ha sok időt töltesz a szabadban, érdemes lehet elgondolkodni egy kicsit speciálisabb kialakításban. Több gyártó is rendelkezik már olyan powerbankkal, ami napelemmel szerelt, és képes a laptopodat is tölteni, így jó időben kvázi folyamatos áramforrással rendelkezhetsz.

Az abszolút csúcskategória, bár ezt már nem tudod zsebre tenni, azok az energiaforrások, amik egy kisebb táska méretével rendelkeznek, és akár több számos kWh teljesítményt is képesek tárolni. Ezek persze bőven túlmutatnak egy darab laptop ellátásán, az ilyen kivitelek számos eszköz egyidejű töltésére is alkalmasak.

3. Autóról is töltődhetsz

Sokan nem is tudják, de a szinte minden autóban megtalálható szivargyújtó elképesztően hasznos tud lenni. Miközben az első élménye valószínűleg gyerekkorában mindenkinek kellemetlen a csatlakozóval, nagyon jó szolgálatot tud tenni például egy hosszú autópályázás közben, mikor minden takarékosság ellenére már jelez a laptop, hogy az utolsó pillanatok következnek.

Egy autós laptoptöltővel a szivargyújtó csatlakozó könnyedén átalakítható laptoptöltővé, így nem kell például egy rosszkor lemerülő powerbank miatt aggódnod. Mivel ez csak az autóban működik, jó döntés beszerezni és véglegesen elhelyezni valahol, így útközben mindig garantálva lesz az áramellátás.

4. Csereakkumulátor? Miért ne!

Bár unortodox megoldásnak hangozhat, semmiképp sem elvetendő egy második laptop akkumulátor fenntartása pótlékként. Ebben az esetben sajnos mindenképp számolni kell azzal, hogy le kell állítanod a géped, ha azonban könnyen cserélhető a laptopod akkuja, körülbelül 2 percen belül újra 100%-on lehetsz kábelek és egyéb eszközök nélkül.

Miközben egyrészről kényelmes megoldásnak hangzik, azért okozhat fejfájást, hiszen ezeket, a powerbankekkel szemben, nem lehet tölteni önállóan, csak a laptopon keresztül. Ez azt jelenti, ha fel kell töltened a biztosítékként tartott aksit, akkor is be kell rakni a laptopba, hogy azon keresztül töltődhessen.

5. Töltődj USB-C-n keresztül

Az USB, mint csatlakozó típus még mindig a téglalap alakú csatlakozóként él sokak fejében, pedig már sok-sok éve van egy modernebb, sokkal hasznosabb verziója. Az USB-C nagy gyakorlati előnye, hogy nincs alsó vagy felső része, mindenhogy bedugható, továbbá az új típusa jellemzően USB 3.0 vagy annál gyorsabb szabványt használ, így jelentősen gyorsabb az adatátvitel.

A legjobb része azonban nem ez, hanem, hogy energiaátvitelt is támogat, bár sajnos ez nem szabvány. Az USB-C-n keresztüli töltésnek előfeltétele, hogy az eszközön PD-s legyen a csatlakozó, ami Power Deliveryt jelent. Ha ez stimmel, már csak egy szintén PD-s USB-C kábel kell, és máris van egy remek univerzális csatlakozód, ami nagy valószínűséggel a laptopod mellett a telefonod és még számos hordozható eszközöd töltésére is képes.

De hova dugjam az USB-C-s kábelt? Egy USB-C-s adapterbe! Sajnos ez a korábbi módszerekkel szemben elvesz a mobilitásból, hiszen ezeknek csatlakozniuk kell a fali aljzatra ahhoz, hogy tölteni tudják az eszközöd, a legújabb modellek azonban már rendkívül kifinomult technológiával készülnek és meglepően aprók tudnak lenni, így akár a zsebedben elférhetnek.

Egy minőségi USB-C adapter már jellemzően több USB-C és klasszikus USB-A-csatlakozóval is rendelkezhet, amiket egyidőben képes ellátni több tíz wattnyi árammal, így a laptopod mellett ugyanazon az adapteren töltődhet a telefonod és például a vezeték nélküli fülhallgatód is.

blogunk ajánlása

6. A telefonod is megmenthet

Lévén, hogy egészen más működési elvre épülnek, jogosan feltételezhetnénk, hogy a telefonjaink és tabletjeink nem alkalmasak arra, hogy töltsék a jóval nagyobb étvágyú laptopjainkat. Ez azonban nem teljesen van így.

Manapság egy mobil is hatalmas kapacitású akkumulátorral tud rendelkezni, így könnyedén kihúzhat a csávából, ha menet közben megszorulnál. Persze ehhez egy fordított töltéssel kompatibilis eszköz is szükséges, de az androidos telefonok és táblagép többsége, illetve számos iPad is alkalmas a feladatra.

A Samsung jelenlegi csúcsmodellje, az S24 Ultra 5000mAh-s kapacitással rendelkezik, míg például a Dell Inspiron gépekbe való WDX0R akkumulátor “mindössze” 3500mAh-t tud tárolni. A képlet persze nem ilyen egyszerű, a telefonok akkumulátorai ugyanis jóval alacsonyabb feszültségen üzemelnek, töltés közben pedig menthetetlenül elvész valamennyi energia, szóval ugyan működhet a módszer, sok "ha" feltételnek kell azonban teljesülnie.

7. Univerzális töltőt ne használj!

Egészen idáig megpróbáltuk nektek a lehető legtöbb alternatívát összeszedni, amit nyugodt szívvel tudunk javasolni minden laptop felhasználónak, vannak azonban olyan gyakorlatok, amiket rendkívül fontos, hogy elkerülj.

Valószínűleg már te is találkoztál univerzális laptop töltővel, aminek a dobozán, akár 30-40 gyártó különböző modelljei is fel vannak tüntetve, mint kompatibilis modell. 

Sajnos azonban, attól még, hogy fizikailag kompatibilis a töltő valamelyik cserélhető feje a laptopoddal, az nem azt jelenti, hogy tudnak is együttműködni!

Az univerzális töltők számos veszélyt rejtenek magukban, függetlenül attól, hogy pár ezer forintért, vagy akár jelentősen magasabb összegért vásárolod. Nem akarunk nagyon rád ijeszteni, de sajnos az az igazság, hogy végleges hibát is okozhat egy ilyen eszköz, sőt, láttunk már laptopot, ami kigyulladt egy “mindenhez is jó” töltőtől. Ebben a cikkünkben részletesen leírtunk mindent, amit tudnod kell a témában.

8. Ránk számíthatsz

Ha gyorsan kell egy megbízható és stabil garanciával rendelkező töltő, az a legegyszerűbb, ha bejössz hozzánk a budapesti üzletünkbe, ahol azonnal tudunk neked segíteni, akár akkumulátorra, akár töltőre van szükséged. A raktárunkban több mint 18 ezer alkatrész várja, hogy szolgálatba állhasson, a webshopunkban leadott rendeléseket, pedig 1 munkanap alatt kiszállítjuk, bárhová az országban, hogy a lehető leghamarabb visszatérhess a zökkenőmentes működéshez.

blogunk ajánlása

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.