A 6 legjobb levelező program Windowsra

A webes e-mail kezeléssel nincsen semmi probléma, ha azonban akár csak a legkisebb testreszabási igényed felmerül, már érdemes elgondolkodni egy natív alkalmazás telepítésén. Különösen igaz ez akkor, ha esetleg több címet is kezelned kell, ami bármelyik webes felületen felesleges bonyodalmat jelent. Ha dedikált szoftver telepítésére adjuk a fejünket, szerencsére rengeteg program közül válogathatunk.

Ezekkel az alkalmazásokkal teljesen kizárhatod az e-mailes körforgásból a böngésződet, és végre egy helyen kezelheted minden netes levelezésedet, amiket akár internetkapcsolat nélkül is elérhetsz. Miután sok éve használom a különböző alkalmazásokat és e cikk megírása előtt is alapos kutatómunkát végeztem, magabiztosan tudunk neked ajánlani 6 különböző klienst, amik közül valamelyik biztosan kielégíti majd a te igényeidet is.

Mitől lesz jó egy e-mail kliens?

Az első és kétségtelenül legfontosabb szempont, hogy az ideális levelező program kompatibilis a legtöbb népszerű szolgáltatóval, mint például a Gmail, Outlook vagy iCloud. Ezen kívül kiemelten fontos még a könnyű használat. Miközben biztosan, akik ezt olvassák, nagyon jól navigálnak egy frissen telepített szoftverben is, a felhasználók nagy része akkor is a megszokott, könnyen kezelhető felületeket szereti. Éppen ezért fontos szempont, hogy jelöltjeink legalább alapvető funkciói könnyen hozzáférhetőek legyenek és ne kelljen informatikusnak lenni ahhoz sem, hogy például felvegyünk egy új profilt.

Amikor a legalapvetőbb elvárásokat letudtunk, szóba kerülhet a kliens testreszabhatósága. Azok számára, akik szeretik, ha magasabb szinten tudják irányítani a programjaikat, ez egy sarkalatos állomás. A listánkban lesznek olyan e-mail kliensek, amik magas szinten testreszabhatóak, mind megjelenésükben, mind pedig funkcionalitásukban.

Végül, de nem utolsósorban szem előtt kell tartanunk az olyan felhasználókat is, akiknek esetleg külsős programok támogatása is szempont. Az ilyen kisegítő alkalmazások, helyes használat esetén drasztikusan fel tudják gyorsítani az e-mailek kezelését, szóval nem hátrány, ha a kliens, ami mellett letesszük a voksunkat, legalább a legnépszerűbbeket támogatja. Így, ha később szükségünk van valamilyen kiegészítőre, nem kell aggódni a támogatottság miatt.

eM Client – A legjobban testreszabható

Az eM Client egy intuitív, modern felhasználói felülettel rendelkező program, amit kifejezetten élvezetes használni, bár biztosan nem mindenkinek lesz szimpatikus. Szerencsére rengeteg előre összeállított téma elérhető, amiket könnyedén lehet alkalmazni a programon, a kezelőfelület pedig nagyon alaposan személyre szabható annak, akinek van ehhez türelme.

Kezdésnek azt kell beállítani, hol szeretnénk látni az üzeneteinket. Ezt a felületet igazíthatjuk bárhova, vagy ki is kapcsolhatjuk. A leggyakrabban használt funkciók, mint a válasz, továbbítás vagy archiválás az postafiók tetején található, azonban az itt listázott lehetőségek bármikor bővíthetők, módosíthatok és a sorrendjük is könnyed megváltoztatható.

Egy másik rendkívül hasznos funkciója akkor jöhet jól, ha sok nagyon hasonló e-mailt küldesz. A Quick Text funkció segítségével sablonokat hozhatsz létre, amiket később másodpercek alatt használhatsz újra és újra.

Az egyetlen nem elhanyagolható hátránya az eM Client nevű e-mailező programnak, hogy nincs telefonos alkalmazása, kizárólag az asztali operációs rendszerekre céloznak. Ezzel a szoftverrel 2 profil ingyenesen használható, de ahhoz, hogy igazán kihasználhasd a lehetőségeket, érdemes a Pro csomagra előfizetni, ami egyszer 40 euróba kerül.

blogunk ajánlása

Thunderbird – A legjobb ingyenes Windows e-mail kliens

A Thundebird sok szempontból ideális választás rengeteg felhasználónak. Ezt az e-mail programot ugyanaz a Mozilla vállalat fejleszti, akik több mint egy évtizede a Firefoxot is töretlenül fejlesztik. A kliens egyik legfontosabb értéke, hogy teljesen nyílt forráskódú, ami azt jelenti, hogy minden eleme teljesen publikus, nincsenek titkos elemek elrejtve, sőt, aki ért hozzá, fundamentális dolgokat is megváltoztathat.

Emiatt a nyitottsága miatt rendkívül könnyű hozzá kiegészítőket fejleszteni, így a Thunderbird egy rendkívül mély kínálattal rendelkezik, ha plusz funkciók könnyű telepítéséről van szó.

A Thunderbird azonban nem csak azért egy nagyon erős e-mail kezelő program. Az alkalmazás könnyű lehetőséget kínál a leveleink lokális tárolásának elhelyezésére, biztonsági mentést lehet vele időzíteni, és a szerverbeállítások is könnyen hozzáférhetők. A legjobb azonban nem ez, hanem a végpontok közötti titkosítás, amit nem találunk meg más kliensekben.

Na persze, ahogy ez az élet minden pontján igaz, itt sincs igazából tökéletes választás. A tesztelés során, bár a funkcionalitásra ez nincs kihatással, fájó volt, hogy a kezelőfelülete igen elavult, és bár pár kattintással lehet témákat telepíteni, a Windows 11, vagy a MacOS hangulatából egyszerűen kilóg a program. Ezzel persze együtt lehet élni, hiszen nem azért e-mailezünk, hogy csodáljuk a programot. Az már sokkal nagyobb kényelmetlenséget okozott, hogy a Thunderbird látszólag kiszámíthatatlan volt, mikor a levelek érkezéséről és küldéséről van szó. A kimenő e-mailek a tapasztalataink szerint egészen hamar valóban elküldésre kerültek, a bejövő üzenetek esetén azonban volt, hogy percek teltek el, mire frissülni tudott a Thunderbird.

A Thunderbird tehát egy erős választás, ha egy megbízható, nem a külsőségekre hajtó e-mail alkalmazást keresel, a legjobb pedig, hogy a funkciók 99% ingyenes. Mindössze néhány kiegészítő kerül pénzbe, amikre vagy van ingyenes alternatíva, vagy abszolút szűk rétegnek szól, így kicsi az esély, hogy szükséged lenne rá.

Mailbird – a legnagyobb e-mail mágusoknak

Ha te is azok közé tartozol, akik naponta akár több tíz e-mailt küldenek és fogadnak, a Mailbird lehet az egyik legjobb opció számodra. Ez az alkalmazás nem csak modern, hanem mellette valóban felhasználóbarát, közben pedig számos harmadik féltől származó szolgáltatást tömörít egy felületre, hogy ezek eléréséért ne kelljen átlépned másik programba, vagy böngészőbe. Az integrált programok közé tartozik a teljesség igénye nélkül a Slack, a Trello, a Google Drive, a Dropbox és már a ChatGPT is, szóval bőven van miből válogatni, kis- és nagyvállalati környezetben is nagyon hasznos lehet.

A Mailbird egyik izgalmas funkciója a gyors olvasás. A fejlesztők szerint ez drasztikusan növelheti az e-mailek kezelésének idejét, hiszen nem egy ömlesztett szöveget kell végigolvasni, hanem szavanként jeleníti meg, amit elvileg az agyunk jobban kezel. A sebesség természetesen állítható, 100 szó a minimum percenként, de egészen 1000-re feltolhatjuk ezt az értéket, ha bírjuk a tempót. A tesztelés alatt valóban hasznosnak bizonyult, de nem tudjuk, hogy az újdonság varázsa hatott, vagy tényleg működik az elmélet.

A Mailbird legnagyobb hátránya az árazás. Sajnos az ingyenes verzió semmiféle integrációval nem rendelkezik, szóval az egy teljesen üres e-mail kliens. Előfizetni két opció van, felhasználónként 3,25 euró havonta (de csak éves előfizetésre van lehetőség), vagy kifizethetjük egyben élethossz támogatással 100 euróért. A cikk írásakor épp akciós minden csomag, de nem tudjuk, hogy ez az időszak meddig tart.

Microsoft Outlook – A Microsoft Office felhasználóknak

Már a ‘90-es évek óta a Microsoft Outlook az elsőszámú platformja rengeteg Windows-t használó kis- és nagyvállalatnak, hiszen minden generációban szorosan az operációs rendszer részét képezi. Volt egy kisebb, kevesebb funkcióval rendelkező testvére is az Outlooknak, a Microsoft Mail, a fejlesztők azonban megszüntették, mert nem volt értelme tovább működtetni. Az Outlook magában is mindenkinek ki tudja szolgálni az igényeit.

A Microsoft Outlook a sok-sok év fejlesztés alatt egy robosztus e-mail kezelő klienssé nőtte ki magát, a kezelőfelület azonban még mindig áttekinthető és relatív könnyen használható. A végtelen mennyiségű funkciót csak tovább színesíti a Microsoft 365 programok mély integrációja, egy kattintással elérhető a Word, az Excel, a PowerPoint és még számos szoftver.

Az Outlook egyetlen gyengesége, hogy épp most megy át egy hatalmas transzformáción, hiszen a Microsoft minden 365-ös programot átalakít Windows 11-es megjelenésűre, miközben a Copilot nevű mesterséges intelligenciájukat is megpróbálják a lehető legtöbb helyre bezsúfolni.

A Microsoft Outlook ingyenesen letölthető, de ahhoz, hogy minden funkcióhoz hozzáférj, Microsoft 365 előfizetésre lesz szükséged. Számos csomag elérhető, szóval ezeket inkább csak belinkeljük Neked, ide kattintva kezdheted a böngészést.

Kiwi for Gmail – Ha a Gmail a mindened

A Google mindenki életének része. Valakinek nagyon, másoknak kevésbé, de teljesen Google mentesíteni szörnyen nehéz manapság az életünket. A szolgáltatásaik ott vannak az internet minden szegletében, a keresőmotorjuk és a böngészőjük pedig magasan a legnépszerűbbek az egész világon.

Szakadj ki a Google Chrome bűvköréből, itt ajánlunk pár izgalmas alternatívát!

Ha szereted a Gmailt és nem tervezel váltani, a Kiwi for Gmail lehet számodra a tökéletes e-mail program. Ez a szoftver kizárólag a Google szolgáltatását képes kezelni, azt viszont kiemelkedően. Bejelentkezés után rögtön szinkronizál a komplett Workspace, tehát nem csak az e-mailek válnak elérhetővé, hanem a Docs, a Sheets, és a Slides is rögtön betöltődik a programba.

A Kiwi for Gmail sajnos nem rendelkezik ingyenes verzióval, viszont a fejlesztők állandóan új funkciókkal bővítik, így ebben az esetben indokoltnak érezzük az előfizetést. Az asztali kliens számos kiegészítőt is támogat, működik a Windows-zal szinkronizáló sötét mód és még megannyi más, azonban van pár dolog, ami csak magasabb előfizetésekkel elérhető, szóval mielőtt befizetsz, alaposan nézd át, hogy neked mire van szükséged!

Twobird – Ha mindig feladatokban gondolkodsz

A Twobird talán a legkülönlegesebb e-mail kliens a listánkon. A fejlesztők radikálisan más szemszögből közelítik meg az e-mailek kezelését, mint mások. Ez a kliens az egész e-mail könyvtáradat egy teendő listává alakítja. Azonosítja az üzeneteket, a jegyzeteket, a naptári eseményeket és ezeknek mind-mind külön feladatot képes létrehozni.

A Twobird két fő csapással rendelkezik, mikor az e-mailek átfutásáról van szó. A felhasználók választhatnak, hogy az olvasottnak jelölés vagy az archiválás pipálja ki az e-mail feladatokat a teendők listájáról. Ez a beállítás és alapvetően a program felépítése nagyon hasznos lehet azoknak, akik törekszenek a “zéró megnyitatlan” e-mailre a postaládájukban.

A bejövő e-mail üzeneteket a Twobird automatikusan szortírozza. Amiket fontosnak talál, a fő postaládába kerülnek, a többi pedig az alacsony prioritású levelek közé. Utóbbiból persze bármikor kiemelhetünk üzeneteket.

A Twobird, a különleges működése ellenére teljesen ingyenes, bár a weboldalon azt írják, hogy a jövőben terveznek prémium csomagokat bevezetni.

Canary Mail – Az AI szerelmeseinek

Amióta az OpenAI bemutatta a ChatGPT-t, a világ teljesen a feje tetejére állt. A Szilícium-völgy minden egyes versenyzője azért kapkod, hogy a lehető legtöbbször tudja beépíteni a különböző mesterséges intelligenciaként címkézett ML megoldásait a szoftvereibe. Ez az esetek 90%-ban teljesen haszontalan (rád nézünk, Microsoft), van azonban, ahol valós előnyt tud jelenteni egy jól működő nagy nyelvi modell (LLM).

A Canary Mail sehol nem említi a weboldalán, hogy tudna magyarul a program, ezek a nagy nyelvi modellek azonban pillanatok alatt tudnak váltani szinte bármilyen nyelvezet között, szóval mi is letöltöttük, a program pedig mindenféle gondolkodás nélkül megírta a szabadságkérelmet, magyarul.

A kliens másik erőssége, hogy elérhető MacOS-en, Windows-on, Androidon és iOS-en is, szóval nem csak rábízhatjuk az e-mailek megírását, hanem a munkánkat minden eszközünkön szinkronizálhatjuk is.

A Canary Mail legjobb tulajdonságait azonban még el sem mondtuk. Az hagyján, hogy e-mailt ír, de képes arra, hogy egyes e-maileket összefoglaljon, sőt, asszisztensként is tekinthetünk rá, és az egész napunkról, vagy akár egy szabadság után a kiesett időről is képes beszélgetésszerűen beszámolni. Elmondja, hogy miről maradtunk le, milyen meghívásaink érkeztek és a többi.

A Canary “Lite” módja ingyenesen elérhető, a kiemelt AI funkciókért azonban a próbaidőszak után fizetni kell. 20 dollár az éves díj, amiért tulajdonképpen egy ChatGPT integrációt kapunk az e-mailjeinkhez, szóval nem hangzik rossz üzletnek.

Végezetül

Akár az egyszerűséget szereted, vagy a nagyvállalati, sok programos felhasználás a szempont, mindenkinek tudtunk ebben a cikkben ajánlani legalább egy izgalmas szoftvert, amit tényleg érdemes lehet kipróbálni. Az e-mailek kezelése kényes téma, hiszen azok privát üzenetek, így azt javasoljuk, ha nem a listánkról választasz, mindenképp győződj meg róla, hogy amit telepítesz, megbízható forrásból származik-e.

Reméljük, hogy sokatoknak tudtunk segíteni ezzel a cikkel. Te melyiket választod? Esetleg már használsz e-mail levelező klienst? Írd meg kommentben, ha pedig maradt bármilyen kérdésed, keress fel minket bizalommal.

blogunk ajánlása

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.