Érdemes laptop hűtőpadot használni?

A laptopok méretéből adódóan nagyon nehéz dolguk van a gyártóknak, mikor az eszközök hűtését kell megvalósítaniuk. A hordozható gépek teljesítményben versenyben vannak az asztali PC-s versenytársaikkal, a ház, amiben szorosan integrálva vannak, azonban jelentősen kisebb. Ez elsősorban a hűtésre van hatással, ugyanis a kisebb helyre csak sokkal apróbb ventilátorok férnek be, amik fizikai limitációkkal rendelkeznek azzal kapcsolatban, hogy mennyi levegőt tudnak megmozgatni.

Idővel sajnos ez a szorosan kialakított hűtőrendszer is elkezd kevésbé hatékonyan működni, mikor már olyan mennyiségű por gyülemlik fel a járatokban, hogy az már akadályozza a légáramlást. Ilyenkor a gép elkezd az optimális hőfoka fölött dolgozni, a hűtőrendszer pedig jellemzően hangosabban működik, hogy kompenzálja a nehezebb körülményeket. Ilyenkor szokott jól jönni egy laptop hűtőpad, ami ventilátorok segítségével hatékonyabban, jó esetben hidegebb levegővel tudja ellátni a laptop integrált hűtőrendszerét, ezzel segítve az alkatrészek hűvösen tartását.

Az alábbi cikkben megpróbálunk minden, a hűtéssel kapcsolatos kérdést megválaszolni.

Miért forrósodik a laptop?

A számítógépek és laptopok alkatrészei működés közben hőt termelnek. Minél nagyobb a terhelés, annál nagyobb hőt adnak le az eszközök. A legkritikusabb elem a processzor és a videokártya, de a memória, a chipset és még az SSD is képes hozzáadni a belső hőmérséklethez.

A laptopok esetében általában egy darab szerteágazó hűtőrendszer felel minden alkatrész hűtéséért. Ez úgy működik, hogy egy magas hővezető képességű lap érintkezik a hőt leadó felületekkel (általában réz), ami egy hűtőközeghez csatlakozik. A ventilátor mozgatja a levegőt, így a hűtőrendszer által felvett hőt a laptopból kifelé tereli, miközben hűvös levegőt szállít befelé.

Mivel jár, ha melegedik a laptop?

Az első és legfontosabb, hogy a laptop elkezd az ideális hőmérséklete fölött dolgozni. Ennek a következménye, hogy az integrált hűtőrendszer keményebben kezd dolgozni, de a változók hiányában csak annyit tud tenni, hogy magasabb teljesítményen pörgetni a ventilátort. Ez egyrészt nem hatékony, másrészt pedig az alkatrészek élettartamát is lerövidíti.

Az utolsó (itt már érdemes aggódni) jele a túlmelegedésnek, hogy a laptop teljesítménye érezhetően elkezd visszaesni. Ez azért történik, mert a laptop, a melegedést érzékelve, elkezdi visszavenni az alkatrészek teljesítményét, hogy ezáltal kevesebb hőt termeljenek.

Segítség lehet egy laptop hűtőpad?

A laptop hűtőpadok segítséget nyújthatnak a laptopok lehűtésében, ha a melegedés még nem emelkedik veszélyes szintre. Úgy kell elképzelni, mint egy felhő, ami már passzív módon is segít, mivel elemeli a laptopot, így jobb lehet a légáramlat, az igazán nagy segítséget azonban a ventilátorok jelentik, amik direkt módon, friss levegőt szállítanak közvetlenül a hűtőrendszerek bejáratához, ezáltal segítve azok teljesítményét.

Az előnyei tehát röviden összefoglalva:

  • Segítik a hűtést, ezáltal visszafogva a túlmelegedés esélyét.

  • Visszaadhatja a hő által elveszett teljesítményt.

  • Csökkenti az esélyét annak, hogy a hő kárt okozzon a laptopban.

Indirekt előnye lehet még egy jó kialakítású hűtőpadnak, hogy laptop állványként is használható, ezzel ergonomikusabbá téve a használatot.

Milyen hátrányokkal jár a hűtőpad használata?

A hűtőpad számos előnye mellett azért kellemetlen mellékhatásokkal is kell számolni. Az első triviális, a laptophűtőpadnak köszönhetően az eszköz veszít a mobilitásából, hiszen már nem elég a fedelet lecsukni, elrakni és indulni, a hűtőpaddal egy teljesen önálló test is bekerül a képletbe.

A másik, ami problémát jelenthet, hogy nem minden laptop hűtése van úgy kialakítva, hogy hatékonyan tudja használni a jelentősen erősebben beáramló hideg levegőt. A gyártók alapvetően nem számolnak egy ilyen külső eszközzel, helyette arra törekednek, hogy mindenféle külső rásegítés nélkül a leghatékonyabb legyen.

Végül kényelmetlenséggel is járhat egy hűtőpad rendszeres alkalmazása, hiszen a már valószínűleg amúgy is hangos laptop alá tervezünk ezzel újabb ventilátorokat beüzemelni, ezáltal tovább növelve a zajszintet használat közben.

blogunk ajánlása

Hogyan válasszunk laptop hűtőpadot?

Amikor laptop hűtőpad vásárláson gondolkodsz, van néhány szempont, amit érdemes megvizsgálni, mielőtt meghozod a döntést. Alább összegyűjtöttük a legfontosabb szempontokat:

  • Méret: általában a laptopok kijelzőjének mérete alapján adják meg a hűtőpadok méretét is. Mindenképp ellenőrizd, hogy kompatibilis-e a hűtőpad a laptopoddal, ugyanis nem szerencsés, ha bármelyik oldalon lelóg a laptop a hűtő felületről.

  • Áramellátás: A hűtőpadok többféle módon is képesek működni. Vannak modellek, amik simán USB-n keresztül is elég áramot tudnak felvenni, más modellek pedig a hálózatra csatlakozva tudnak csak működni. Előbbinél számolni kell rövidebb laptop üzemidővel akkumulátorról való használat esetén, utóbbinál pedig nem szabad megfeledkezni róla, hogy fali aljzat nélkül nem számolhatunk a szolgálatával.

  • Ventilátorok: A hűtőpadok, méretüktől függően többféle konfigurációban elérhetők. Vannak olyanok, amik több, kisebb ventilátorral operálnak, mások pedig kevesebb, de nagyobb ventilátort fognak munkára. Általában a kisebb, de több konfiguráció hatékonyabb hűtést biztosít.

Abszolút extra, de számos hűtőpad egy laptop állványon túl akár egy USB elosztót is ki tud váltani. Ezek általában rendelkeznek egy gyors, USB 3.1 vagy USB 3.2-es csatlakozóval, amin keresztül egyrészt elég áramot kapnak a ventilátorok működtetéséhez, másrészt pedig adatátvitelt is tudnak biztosítani további USB csatlakozókon.

A hűtőpad helyes használata

A hűtőpad beüzemelésekor figyelj arra, hogy az eszköz közepére helyezd el a laptopod. Ez azért fontos, mert csak így garantálható, hogy az eszköz a lehető leghatékonyabban tudja segíteni a laptopod hűtését. Érdemes továbbá az első használat előtt alaposan letakarítani a laptopod, ugyanis a lerakódott port ez a külső rásegítés könnyen a gép belsejébe juttathatja.

A legfontosabb tanács azonban az, hogy soha ne takard el azt a felületet, ahonnan felveszi a hűtőpad a levegőt. Ahogy a laptopod teljesítményére is komoly hatással van a rossz légáramlás, úgy a hűtőpad teljesítményét is vissza tudja vetni.

A hűtőpadokat akkor is javasoljuk, ha sokszor használod a laptopod egyenletlen felületen. Takarón vagy párnán használva a laptop jelentősen gyorsabban túlmelegedhet, egy hűtőpad azonban ezt a veszélyt teljesen megszünteti.

A hűtőpad nem helyettesít egy alapos tisztítást

Fentebb már írtuk, hogy a por komoly gondokat tud okozni a laptopok mindennapi működése során. Az egyre több lerakódott por első jele, hogy a laptopunk hűtőrendszere hangosabban kezd el működni. Ez az első szint, de már erre is érdemes odafigyelni, sőt, nehéz lenne másképp tenni, hiszen zavaróbbá válik a használat. A következő lépcsőfok, mikor a laptop elkezd minden előjel nélkül lekapcsolni. Ez már nem csak a fülünket zavarhatja, hanem bizony számolni kell azzal, hogy rossz esetben akár több órányi munka is a kukában végezheti. Itt a laptopnak már komoly problémái vannak.

Az utolsó lépcsőfok, amit semmiképp ne várj meg, amikor már fizikai elváltozás történik a laptop belsejében. Ezt onnan fogod tudni, hogy a laptopod nem indul el, vagy ha igen, mindenféle anomáliát látsz a kijelzőn. Ilyenkor jobbik esetben, drága javítás ellenében megmenthető az eszköz. Rosszabbik esetben a processzor vagy a videokártya sérült, ezek pedig ha nem cserélhetők, a laptop tulajdonképpen elektromos szemétté vált. Ezen a ponton már csak az adatok menthetők, a gép már csak nagyon ritka esetben.

Mindig hangsúlyozzuk, hogy a laptopok tisztítása kardinális kérdés a tulajdonosok számára. Ahogy fogorvoshoz is fontos eljárni, és az autót is vinni kell kötelező szervizre, úgy a laptopoknak is kritikus fontosságú a rendszeres karbantartás. Azt javasoljuk, hogy legalább évente egyszer takaríttasd ki a laptopod, így a hűtőrendszer nem fullad bele a lerakódott porba, amit hosszú élettartammal hálál meg neked a géped.

Bővebben a laptop takarításról, annak szükségességéről és az otthoni megoldásról ebben a cikkben írtunk.

További laptop hűtési tippek

A laptop hűtőpad egy kiváló eszköz arra, hogy segíts a laptopod üzemi hőmérsékletének karbantartásában, de ennél egyszerűbb tanácsaink is vannak.

  • Triviális lehet, de ha csak pár fokkal hűvösebb szobában használod, már jelentősen változást érhetsz el.

  • Figyelj arra, hogy egyenletes felületen használod a laptopod, így kiegyensúlyozottan, minden irányból ugyanúgy tud áramlani a levegő a laptop alatt és körül.

  • Ha nem tudod egyenletes felületre elhelyezni, használj minimum egy állványt, ami garantálja, hogy elég levegő jut a laptop alá, ahol jellemzően a hűtés dolgozik.

Válaszd ki a számodra legjobb eszközt

Reméljük, hogy ezzel az írásunkkal minden felmerülő kérdést megválaszoltunk a laptop hűtőpadokkal, és a kapcsolódó témákkal kapcsolatban. A webshopunkban számos eszköz közül választhatsz, rendelkezünk belépő szintű, és egészen robosztus megoldásokkal is.

Ha maradt bármilyen kérdésed, nyugodtan keress minket bármelyik közösségi felületünkön, vagy akár az ügyfélszolgálaton, és minden további kérdést megválaszolunk, vagy akár a hűtőpad kiválasztásában is segítünk.

blogunk ajánlása

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.