Így védd meg laptopod kijelzőjét a karcoktól

Biztosan még te is emlékszel az első napokra a laptopoddal. Makulátlan külső, hibátlan kijelző és foltmentes billentyűzet. Ahogy azonban minden mással is az életben, sajnos a laptopjainkhoz is hozzászokunk, ezzel arányosan pedig csökken a védelmükre és ápolásukra fordított energiánk is.

Jellemzően akkor tér vissza a kiemelt érdeklődés az eszközünk épsége iránt, mikor az első jelentős karc feltűnik a burkolaton, vagy esetleg megsérül a kijelző. Ekkor azonban már késő. A legkisebb hiba javítása is súlyos tízezrekbe kerül, ami nyilván nem éri meg, így általában a megoldás, hogy megtanulunk együtt élni ezekkel a szépséghibákkal.

De mi lenne akkor, ha inkább az első pillanattól a használat részét képeznék azok a szokások, amikkel megvédhetjük az eszközeinket? Ha itt vagy, az első lépést megtetted a tudatos felhasználóvá válás útján, szóval adunk néhány tippet, amivel megőrizheted a géped épségét.

Használj laptoptáskát

Triviálisnak hangzik, igaz? Pedig nem az! Nyilván az utcán senki nem közlekedik úgy, hogy a kezében egy csupasz laptopot szorongat, nagyon sokan azonban hétköznapi, általános felhasználásra tervezett táskába rakják a laptopjukat.

Ez sajnos veszélyes, hiszen ezekben jellemzően belül semmilyen rekesz nincs kialakítva, ahol a laptop elszigetelve lehetne, így aprópénzzel, tollal, akár kisebb bevásárlással is találkozhat. Higyjétek el, amilyen ártatlannak hangzik a dolog, olyan súlyos kár lehet a vége. Függetlenül attól, hogy a gép burkolata műanyag, vagy mondjuk alumínium, sajnos komoly karcok és kopás nyomok jelenhetnek emiatt meg, szélsőséges esetben pedig a kijelző is megsérülhet. Ezeknek a sérüléseknek a javítása pár tízezer forinttól akár a sok százezres ársávba is csúszhat.

TIPP: Webshopunkban számos laptop táska közül válogathatsz, amiket a József körúti üzletünkben átvehetsz, vagy ha készleten van, egy nap alatt kiszállítjuk Neked.

Egy jól kialakított laptoptáska ezeknek a potenciális veszélyforrásoknak a nagyját kiiktatja, a magasszintű védelem mellett pedig sok helyet biztosít a kiegészítőknek és a hétköznapi tárgyaidnak is. Ezek persze mind-mind külön rekeszben, hogy véletlenül se okozhassanak kárt egymásban.

Ha szeretnél kicsit jobban elmerülni a témában, és választani magadnak egy nem túlárazott, de hasznos és szép táskát, ebben a cikkben adunk néhány ötletet, hogy merre érdemes elindulni a kereséssel.

blogunk ajánlása

Védd meg a laptopod önmagától

A fentebb taglalt potenciális veszélyforrások olyanok, amikkel mindenki tisztában van, ha azonban nincs tudatosítva, mégsem veszi senki komolyan. A most következő probléma azonban más jellegű, erről nagyon sokan nem tudnak, mikor laptopot vesznek, és általában mindenki első alkalommal a saját kárán tanulja meg.

Arról a súrlódás okozta sérülésről beszélünk, amit a billentyűzet okoz a kijelző külső rétegén. Legyen szó egy 80 ezer forintos, rohangálós laptopról, vagy egy több százezres csúcsmodellről, sajnos a jelenség szinte kivétel nélkül, előbb-utóbb minden laptopnál megfigyelhető.

Az ilyen jellegű sérülést okozhatja például rossz termék dizájn. Ebben az esetben a felső fedél csukott állapotban túl közel ér a billentyűzethez, így súrlódás alakul ki, ami hosszútávon maradandó nyomot hagy a kijelző tükröződésgátló rétegén.

Sajnos azonban egy tökéletesen megtervezett laptop esetében is megjelenhetnek ezek a nyomok. Az eszközök felső fedele jellemzően egy aránylag hajlékony rész, ami egyfelől a képernyő biztonságát szolgálja, másrészt viszont ezáltal, például egy jól megpakolt hátizsákban épp emiatt nyomódhat a kijelző a billentyűzetnek.

Tegyük azonban fel, hogy Te sosem teszed táskába a laptopod, így biztos vagy benne, hogy nem ér össze a billentyűzeted a felső fedeleddel. Akkor Te védve vagy? Sajnos nem egészen. Bár kétségtelen, hogy így jelentősen csökken a sérülés veszélye, a billentyűzeten felhalmozódó por, az ujjaidról lerakódó kosz és legfőképp az olajos foltok hosszútávon károsak a tükröződésgátló rétegre, amin egy idő után végleges foltok jelenhetnek meg.

Mi a megoldás?

A logikus és legegyszerűbbnek tűnő válasz az, hogy lehetőleg minden használat után takarítsd át a billentyűzetedet, és mindig külön rekeszben tartsd a laptopot, mikor utazol. Mind tudjuk azonban, hogy ezek az eszközök elsősorban azért vannak, hogy kiszolgáljanak minket, így nem valós, hogy valaki akár naponta 2-3 alkalommal is átsikálja az eszköz belsejét, mielőtt elpakolja a táskájába.

Emlékszel még arra, mikor először kicsomagoltad a laptopod? Jó eséllyel a Te géped is rejtett a fedele alatt egy vékony szövet kijelzővédőt, aminek fő rendeltetése, hogy elkülönítse egymástól a billentyűzetet és a képernyőn lévő tükröződésgátló réteget.

Sajnos ezt sokan a többi csomagolóval együtt eldobják, pedig kulcsfontosságú kiegészítő minden laptop esetében. Érdemes ezt az anyagot megőrizni, és minden alkalommal berakni a laptopba, mikor összecsukod, függetlenül attól, hogy utazol az eszközöddel, vagy marad a helyén.

Ha elvesztetted, vagy kidobtad, akkor sincs miért aggódnod, a webshopunkból bármikor vásárolhatsz egy újat. Fontos, hogy ezt akkor is javasoljuk, ha már látszódnak maradandó foltok a kijelződön, hogy a további rongálódást megelőzd. A képernyővédőink 15.6"-os és 13.3"-os méretben is elérhetőek, így valószínűleg a saját laptopodhoz is megtalálod a tökéltesen illőt.

blogunk ajánlása

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.