Miért lassú a böngésződ? Így gyorsíthatod fel!

Ha már a kezdőlapként beállított Google kereső is több másodpercen keresztül tölt, biztos lehetsz benne, hogy valami baj van a böngésződdel. De vajon mi okozza a teljesítmény visszaesését? Ebben a cikkben megosztunk néhány tippet, hogy sikeresen diagnosztizálhasd és lehetőleg meg is javítsd a hibát, ami a lassulást okozza.

A megfelelő lépésekkel hamar visszanyerheted, sőt, túl is szárnyalhatod a korábbi sebességed, mi pedig végigvezetünk majd az egész folyamaton.

Az első és legfontosabb lépés, hogy kiderítsük, vajon a böngésződnek van problémája, vagy az egész rendszered lelassult? Ha lassan indul a géped, sokáig töltenek a programok és általában nem olyan reszponzív az eszközöd, mint azt korábban tapasztaltad, a hiba a böngészőn kívül keresendő.

Ha az egész géped lelassult, arra is vannak nagyon jó tanácsaink, amire majd a cikk végén térünk rá, most viszont az egyszerűség kedvéért lássuk, mi a teendő, ha csak a böngésződben tapasztalsz fennakadást.

Az internet sebességed milyen?

Legyen a hibakeresés első lépése, hogy ellenőrizzük az internetsebességed. Megtévesztő lehet, hogy a böngésződ vagy az kapcsolatod okozza a töltést, úgyhogy azt javasoljuk, hogy csinálj egy mérést a Speedtesten.

Ha felső képen egy nagyon erős kapcsolat látszik, szóval nem kell kétségbe esned, ha Neked elmarad ettől az eredmény. Ha a letöltésnél (download) a szerződésedben foglaltnál jelentősen kisebb szám látható, érdemes a szolgáltatódnál is futni egy kört.

TIPP: Vezeték nélküli kapcsolódás esetén a jelentősen alacsonyabb forgalom sem elképzelhetetlen. Internetsebesség-tesztelésre mindenképp a kábeles csatlakozást javasoljuk.

Elvileg jó a sebesség, mégis lomha a böngészőm

Ha egy weboldal nem tölt be, még mindig megvan az esélye annak, hogy a kapcsolatoddal minden rendben van, mindössze a weboldal vált elérhetetlenné. Ezt több módon is ellenőrizheted: először is ott a Downdetector, ahol a nagyobb szolgáltatások vannak nyomonkövetve, másodszor pedig  ide kattintva, majd a lap címét beírva is ellenőrizheted, hogy másnak betölt-e a weboldal, amit szeretnél elérni. Utóbbi weboldal a világ minden pontjáról ellenőrzi a kapcsolatot.

Ha az internetsebességed jó, a weboldal pedig egészségesnek tűnik, neked mégis lassan tölt be, rá kell, hogy forduljunk az igazi hibaelhárításra.

A böngésződ is lehet túlterhelt

Talán a legjobb dolog, ami a böngészőkkel történt, hogy elérhetővé váltak hozzájuk különböző kiegészítők, amik a legkülönfélébb képességekkel tudják felvértezni a Chrome-ot, Safarit, vagy bármelyik böngészőt. A világ legnépszerűbb opciójához, a Google Chrome-hoz 100 ezernél is több ilyen segédprogram elérhető. A legtöbb apró és hasznos, vannak azonban olyanok is, amik egyszerűen rosszul optimalizáltak, vagy direkt rosszindulatúak.

Nyilván az utóbbi kategória jelentős teljesítményromlást okozhat, és akkor még olcsón megúsztad. Ha a lassulást megelező időszakban telepítettél valamilyen böngészős kiegészítőt, érdemes lehet eltávolítanod, és azután ellenőrizni, hogy továbbra is fennáll-e a hiba. Ha pedig már itt tartunk, egy szoftveres víruskeresést is elvégezhetsz, hiszen ezek az apró kiegészítők is képesek maradandó kódokat elhelyezni a gépeden. Ha szükséged van egy kis segítségre a vírusirtó kiválasztásában, kattints erre a cikkünkre.

Persze az is simán elképzelhető, hogy egyszerűen túl sok kiegészítő aktív a böngésződben, a sok apró program ugyanis egy idő után komoly igényeket állíthat az erőforrásaid felé. Ahhoz, hogy ezt elkerüld, érdemes időről-időre megnyitni a telepített add-onok listáját, és kitakarítani azokat, amiket már nem használsz.

blogunk ajánlása

Van pár gyors tippünk

Ha a laptopodon már huzamosabb ideje fut a böngésző, mert mondjuk sok fület hagysz nyitva, és nem akarod elveszíteni őket, azt javasoljuk, hogy könyvjelzőzd le őket, és időről-időre indítsd újra a programod, ez ugyanis hosszútávon simán okozhat teljesítményvesztést.

Ha pedig már a füleknél tartunk, nagyon fontos, hogy ne legyen feleslegesen sok weboldal egyszerre megnyitva, különösen akkor, ha a laptopod (vagy PC-d) nem rendelkezik elég erőforrással. A memória (RAM) pillanatok alatt el tud fogyni a sok egyszerre aktív ablaktól, a Chromium-böngészők (pl.: Google Chrome, Microsoft Edge) pedig különösen nagy étvággyal rendelkeznek.

Ha rendszeresen használod a böngésződ, bizonyos feladatok automatikussá válnak, míg mások teljesen elkerülhetik a figyelmed. Fontos, hogy mindig tartsd naprakészen a böngésződ, hiszen ezek fejlesztői folyamatosan monitorozzák az internetet, és mikor találnak egy sérülékenységet, általában még azelőtt javítják, hogy sok embernél kihasználnák azt. A frissítések általában maguktól megtörténnek, vannak azonban esetek, amikor felhasználói beavatkozás szükséges. Ilyenkor a Google Chrome például a jobb felső sarokban figyelmeztet.

A szoftveres hibakeresés legdrasztikusabb lépése (az operációs rendszer újratelepítésén kívül), ha fogod a böngésződet és visszaállítod a gyári állapotába. Ekkor minden kiegészítő, amit letöltöttél, megy a kukába, ahogy minden további egyedi beállítás, jelszó és automatikusan kitöltődő adat is. Ezzel megspórolhatod a böngésző újratelepítését, és végleg megbizonyosodhatsz róla, hogy ezzel volt a gond, vagy a laptopod rosszalkodik.

Nem javul a teljesítmény

Ha még mindig rosszalkodik a laptopod (vagy asztali géped), akkor sincs baj, bőven van még mit ellenőrizni. Tegyük fel, hogy az összes fenti lépésen végighaladtál, azonban a böngésződ (vagy a teljes rendszer) lassan reagál, elmarad a teljesítménye az elvárhatótól.

Ebben az esetben a legegyszerűbb ellenőrzés, ha megnézed, hogy nem tűnik-e rendellenesen melegnek a laptopod, és ezzel együtt nem hangosak-e zavaróan a ventilátoraid. Ha ezek közül bármelyik igaz, szinte biztos, hogy komoly CPU fékezésről (angolul bottleneck) van szó. Ez röviden annyit jelent, hogy az eszközöd, azért, hogy ne süsse meg saját magát, fokozatosan visszavesz a teljesítményből, hogy kevesebb hőt termeljen.

Azt javasoljuk, ha laptopod van, azt évente egyszer takaríttasd ki, a por ugyanis, miután jelentős mennyiségben lerakódott a hűtőrendszerben, lassan elkezdi megfőzni az alkatrészeket a hőelvezetés akadályozásával.

Nem javasoljuk viszont a sűrített levegővel való takarítást, komoly szennyeződés esetén ugyanis ez több kárt okozhat, mint hasznot, ami után jelentősen megnő a laptop javításának költsége. Ehelyett elhozhatod hozzánk, ahol a szervizes kollégáink 16.990 forintért már másnapra kívül-belül áttakarítják a géped, és még hővezető pasztát is cserélnek benne.

Kevésnek bizonyul a géped?

Manapság a laptopokra egyre inkább jellemző, hogy minden integrált, szakkifejezéssel élve SoC, azaz System-on-Chip. Ez azt jelenti, hogy egyre kevesebb alkatrészük cserélhető. Ebben élen jár az Apple, akik a legújabb, M-szériás gépeik esetében teljesen lehetetlenné tették a rendszer fejlesztését. Szerencsére a többi gyártó ennél rugalmasabb, általában háttértárat és memóriát (RAM) gond nélkül lehet bővíteni a gépekben.

Ha úgy érzed, hogy a géped egyszerűen nem bírja erőforrással azt a mennyiségű böngészőablakot, amire neked szükséged lenne, érdemes lehet elgondolkodnod a memóriabővítésen. Erről korábban írtunk egy szuper összefoglaló anyagot, amiben minden apró részletre kitértünk. Ha nincs időd vagy energiád ezzel foglalkozni, az sem gond. Ha bejössz hozzánk az üzletünkbe, örömmel segítünk kiválasztani a számodra legmegfelelőbb memória modult, amit akár 3-4 órán belül be is építünk a gépedbe.

Reméljük, hogy találtál néhány hasznos gondolatot a cikkben, és közösen sikerült megoldanunk a problémádat. Ha már sok ideje használod ugyanazt a böngészőt, és kipróbálnál valami újat, ebben a cikkünkben összeszedtük az alap választások mellett azokat a lehetőségeket is, amik most valami újat és izgalmasat kínálnak.

blogunk ajánlása

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.