Névváltoztatás Windows 10/11-ben: Gyors és egyszerű útmutató

A Windows korábbi verzióiban sem volt a világ legegyszerűbb dolga megváltoztatni a felhasználói fiókunk nevét, a modern operációs rendszerekben pedig hatványozottan nehezebb lett.

Ez leginkább annak köszönhető, hogy a Microsoft nagy lendülettel belevágott, hogy kitakarítsa a több évtizeddel ezelőtt íródott programsorokat az újabb rendszereiből, de látszólag elfogyott a lendület. Ennek köszönhetően előállt az a furcsa helyzet, hogy például felhasználónevet is több helyen lehet változtatni, magától értetődőnek azonban egyik módszert sem mondanánk.

TIPP: Mindegy, hogy Windows 10-et, vagy a legújabb 11-es verziót használod, a folyamat mindkét esetben ugyanaz.

Ha a számítógéped nevét szeretnék módosítani, akkor is jó helyen jársz. A cikk alján abban is segítünk!

A felhasználói neved fontos szerepet tölt be a Windows-ban. Először is ez köszönt a bejelentkezéskor, ez alapján tudod keresni a privát dokumentumaidat, számos online felületen így vagy azonosítható, és még sorolhatnánk.

Érthető tehát, hogy szeretnéd megváltoztatni a felhasználói fiókod nevét. Az alábbi leírásban lépésről lépésre végigkísérünk a folyamaton, és megpróbálunk kitérni minden eshetőségre, hogy a legkönnyebben megoldhassuk Neked ezt a problémát!

Lokális profil

Az első folyamat abban az esetben működik, ha a Windows-od offline, azaz internetkapcsolat nélkül lett telepítve. Ebben az esetben van lehetőség lokális profil regisztrálására, ami nem kötődik Microsoftos bejelentkezéshez.

Ennek az átnevezése jelentősen egyszerűbb, a lépések a következők:

  1. Nyomd meg a Windows gombot, majd keress rá a Vezérlőpultra.
  2. Nyisd meg a Vezérlőpultot.
  3. Kattints a Felhasználói fiókok főmenüre.
  4. Az így megnyílt felületen kattints újra a Felhasználói fiókokra.
  5. Itt válaszd ki a saját felhasználód (ha csak egy felhasználó van a gépen, ezt a lépést hagyd figyelmen kívül).
  6. Kattints A fiókhoz tartozó név módosítása gombra.

Microsoft-fiók nevének módosítása

Végig haladtál a lépéseken, az utolsó lépésnél azonban hiányzik az említett lehetőség? Semmi probléma! Ez mindössze annyit jelent, hogy offline felhasználó helyett Microsoft-fiókkal vagy bejelentkezve.

Természetesen ebben az esetben is van lehetőség a név megváltoztatására, azonban így már kicsit bonyolultabb. A feladat elvégzéséhez mindenképp szükséged van internetkapcsolatra is a laptopon, amin dolgozol.

  1. Nyomd meg a Windows és x gombokat egyidőben.
  2. A felugró menüben kattints a Gépházra.
  3. A bal menüben kattints a Fiókok lehetőségre.
  4. Az így megnyíló részen kattints Az Ön adatai menüpontra.
  5. Itt a harmadik részen, a Kapcsoló beállítások alatt kattints a Fiókok gombra.
  6. A böngésződben jelentkezz be a Microsoft-fiókodba.
  7. A bal menüben kattints Az Ön adatai menüre.
  8. Itt a profilkép alatt a Teljes név mellett a Név szerkesztése gombbal módosíthatod az eszközöd felhasználói nevét.

Ha nem látod rögtön, hogy megváltozott a felhasználói neved, próbáld meg újraindítani a laptopod (vagy PC-d), a változás ugyanis nem biztos, hogy rögtön életbe lép. 

Ha a profilod nevét sikeresen megváltoztattad, egy fokkal közelebb kerültél ahhoz, hogy tökéletesen személyre szabad az élményt. A következő lépcsőfok a megfelelő böngésző kiválasztása, hiszen ez a második legfontosabb szoftvered az operációs rendszered után. Ha kíváncsi vagy, mi melyik opciókat javasoljuk, olvasd el a cikkünket a témában, biztosak vagyunk benne, hogy tudunk újat mutatni!

A számítógép neve

Szerencsére ez már egy jóval egyszerűbb művelet. A folyamat itt is ugyan az, akár Windows 10-et, akár Windows 11-et használsz. Ezt többek között azért lehet fontos, mert a hálózaton például ezzel a jelzéssel tűnik fel az eszköz (legyen az laptop, vagy PC), illetve jellemzően a távoli elérésre szolgáló programok is így azonosítják a párosított állomásokat.

Ha szeretnéd megváltoztatni a számítógéped nevét (amire egyébként a telepítés során nincs is lehetőség), kövesd az alábbi lépéseket:

  1. Nyomd meg a Windows és X gombokat egyidőben.
  2. A felugró menüből válaszd a Gépházat.
  3. A bal menüben kattints a Rendszerre.
  4. Az így megnyilt menüben, a névjegynél módosíthatod a géped nevét.

Miután megváltoztattad a nevet, a Windows jelezni fogja, hogy a módosítások csak a gép újraindítása után lépnek életbe. A művelet elindítására lehetőséged lesz rögtön azon a felületen. A gépeink ezeken kívül még számos azonosítóval rendelkeznek. Ha te egy olyat változtatnál meg, amivel ebben a cikkben nem foglalkoztunk, írj nekünk kommentet akár itt a blogon, akár a közösségi felületeinken, és mi a lehető leghamarabb megválaszoljuk a kérdésed.

blogunk ajánlása

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.