Miért káros a dohányzás a laptopodnak (is)?

Tippek-trükkök: Miért káros a dohányzás a laptopodnak (is)?

Nem kell aggódnod, nem a dohányzás általános káros hatásairól fogok most kiselőadást tartani, azokat már mindenki ismeri és tudja fejből. Azonban arra még lehet nem gondoltál, hogy a dohányzásod passzív áldozata lehet a laptopod is.

Mégis milyen károkat okozhat a laptopnak a dohányzás? Mit kell tenned, ha mégis egy légtérben szívod a cigit, mint ahol a laptopod van? Ma ezeket a kérdéseket boncolgatjuk.

Az anyag nem vész el, csupán átalakul

Szerinted mi történik azzal a szál cigerattával, amit meggyújtasz? Az égés folyamatával egy időben füstté változik. Ez szépen elszáll, mintha mi sem történt volna? Nem egészen.

A füst olyan apró részecskékből épül fel, amelyek egy része kis idő múltán leülepedik, port képezve a mindennapi használati tárgyainkon, ruháinkon, bútorokon. Nem kivétel ez alól egy laptop sem, olyannyira nem, hogy a laptop rendelkezik hűtőventilátorral is, amely képes ezt a port beszívni a belsejébe.

A normál por ellen vajmi kevés módon tudsz védekezni, hiszen a por az egyszerűen van és kész. Lehet porolgatni, és szükséges is évente egy alkalommal minden laptopot kisztítatni, mert bizony nagyon csúnya módon fel tud gyülemleni a géped belsejében a por.

Mi a helyzet azonban a cigifüsttel? A dohányzás közben kátrányt és nikotint tartalmazó füstöt eregetsz a levegőbe, melynek jellegzetes barnás, sötét sárgás színe van. Nem csak a színében különbözik, hanem állagában is. Ragadósabb és jóval nehezebben eltávolítható, mint a hagyományos por. Míg a normál port egy közepes fújással el lehet távolítani, addig a nikotinos por makacsul megragad bárhol.

Mi történik egy „dohányos laptoppal”?

Velünk ellentétben a laptopnak nincsen tüdeje, csupán „légzőszervrendszere”, ez pedig a következő néhány szakaszból épül fel:

1. A laptop hideg levegőt szív be az egyik szellőzőrácson,

2. Mindeközben CPU és a GPU meleget termel,

3. A CPU és a GPU közvetlen kapcsolatban áll a hűtőbordával,

4. Ezt a kapcsolatot segíti a hűtőpaszta,

5. A hűtőborda lamellákban végződik, amelyet a friss levegőt keringtető ventilátor fúj,

6. A ventilátor kifújja a hűtőlamellákon átjövő forró levegő a laptop másik szellőzőrácsán.

Nem-dohányos helyzetben körülbelül 1 év alatt gyülemlik fel annyi por a laptopod belsejében, hogy már érezhetően nehezebbre esik a hűtésnek ellátni a feladatát. Ez az alábbi módon fedezhető fel:

 hangosabb a hűtőventilátor
 tapintásra forróbb a laptop alja és teteje
● érezhetően sokkal lassabb a laptop működése

Mi változik akkor, ha dohányzom a laptopom mellett? Egyrészt több port termelsz a dohányzással, így már eleve nem szükséges 1 év ahhoz, hogy kritikus szintre emelkedjen a laptopod belsejében a por mennyisége.

Másrészt, a korábban említettek miatt jóval hamarabb kezd csődöt mondani a laptopod hűtése is, mert ameddig még csak egy kevés por található a laptopban, addig azt még képes valamelyest eltávolítani – habár nem erre találták ki a laptop hűtőventilátorát, ezért nem is alkalmas rá.

Ha nikotinos, sárga, ragadós por kerül a laptopod belsejébe, akkor esélyt sem adsz neki, irgalmatlan hamar fog kritikusan eltömődni a hűtőventilátor és a hűtőcső lamellázott, hőleadó része.

Tippek-trükkök: Miért káros a dohányzás a laptopodnak (is)?

Így néz ki egy dohányos laptop hűtőbordáinak lamellázott része (bal oldali kép) és a hűtőventilátora (jobb oldali kép) egy évi dohányzás után –
A kép egy tönkrement laptop hűtéséről készült, amely elkerülhető lett volna!

A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy az átlagos, napi 1 dobozos dohányzás mellett – amelynek csupán, ha felét a laptopod közvetlen közelében, egy azon légtérben fogyasztod el – megfelezed azt az időt, ami ahhoz szükséges, hogy azonnali laptop tisztításra szoruljon a laptop.

Igen, jól olvastad: ha dohányzol a laptopod mellett, akkor körülbelül 6 hónap elég ahhoz, hogy olyan szinten eltömítsd (nikotinos) porral, hogy a működését veszélyeztesd.

Ragadós, nikotinos por

Ennek az oka rendkívül egyszerű, nagyon könnyen belátható. A kátrányos, nikotinos por hajlamos megragadni bármilyen felületen. A laptopod hűtésének sok fontos pontja van, de a legkritikusabb talán az, ahol a hűtőventilátor a hőleadó lamellákon keresztül fújja a hideg levegőt.

A kátrányos, nikotinos por leülepedik a hőleadó lamellák élein, kettő dolgot okozva ezzel:

 azzal, hogy beteríti a nikotinos por a lamellák felületét, egy nem kívánt hőszigetelő réteget képez – képtelen lesz a termelt hő eltávozni

 a hagyományos por is könnyebben hozzá fog ragadni, ezzel jóval hamarabb eltömítve a hőleadó lamellák közti réseket, ezzel gyakorlatilag megfullasztva a laptopot

A gyakorlatban ez egy nagyon gyorsan (5-10 perc) alatt, rendkívül átforrósodó laptopot jelent, ami igen hamar le is kapcsol önmagától. Ez egy előre programozott védelmi mechanizmus, amely a laptop CPU-ba (processzorba) van építve: magas hőmérséklet esetén először lassítja az órajelét (működési sebességét), majd kikapcsolja önmagát (és ezzel együtt a laptopot) a károsodás megelőzése végett.

Ennek a folyamatnak igen komoly, akár visszaállíthatatlan adatvesztés is lehet a vége, ha a laptop éppen írási-olvasási műveletet végzett a laptop HDD-jén (merevlemezén), amikor a vészleállítás megtörtént.

Mit tehetsz ez ellen?

A lehető legegyszerűbb, ha nem dohányzol a laptopod közvetlen közelében, de leginkább a lakásban sem – hiszen hiába teszed azt egy másik szobában, többé-kevésbé egy légteret alkot a lakásod.

A beltéri dohányzás elhagyásával így nem csak a laptopodat kíméled meg, hanem bútoraid, falaid, de legfőképp a saját tüdőd állapotát is. Természetesen döntetsz úgy is, hogy továbbra is beltérben dohányzol, de úgy számolnod kell a következményekkel: a laptopod várhatóan 6, de legkésőbb 9 hónap alatt komoly, szakszerviz által elvégzett, teljes szétszereléssel járó tisztításra fog szorulni.

A nikotinos por nem egyenlő a hagyományos porral, így a sűrített levegő befújást emiatt egyáltalán nem ajánljuk, mert olykor több kárt tehetsz vele, mint hasznot. Ehelyett vagy szereld szét teljesen a laptopod és tisztítsd ki kompletten vagy bízd szakemberre a feladatot.

Szervizünkben egyetlen napra kell itt hagynod a géped és kívül-belül teljes tisztítást végzünk rajta, portalanítással, újrapasztázással, melegedés teszttel és külső tisztítással együtt.

Szerviz szolgáltatásaink között természetesen a teljes körű laptop tisztítás is szerepel; kollégáink szakszerűen szétszedik a készüléked, majd minden alkatrészét portalanítják, elvégzik külső és belső tisztítását, a processzor hőelvezetésének megújítását, újra pasztázását. Ez a tisztítás akár több évvel is megnövelheti a laptopod élettartamát.

Szervizünkben a teljes tisztítás költsége bruttó 9.900 forint, és a javítás 1 munkanapot vesz igénybe. Sürgős esetekben szervizünkben lehetőség nyílik expressz tisztításra is, ennek költsége bruttó 12.500 forint, és a javítás 3-4 órát vesz igénybeFigyelem: az expressz szolgáltatás csak hétköznap vehető igénybe!

Szervizünk címe:
1085 Budapest, József krt. 67.
Telefonszámaink: 06-30/571 8178, 06-1/631 5906

Kíváncsi vagy hogyan tisztítjuk a laptopod?

Reméljük ezzel a cikkel sikerült minden kérdésedet megválaszolnunk. Ha kérdésed lenne írj bátran a cikk alatt kommentben, vagy keress minket, kollégáink készséggel állnak rendelkezésére, elérhetőségeink bármelyikén.

További cikkeink laptop tisztítás témában:

Honnan tudom, hogy túlmelegszik-e a laptopom?

Hogy lehet megnézni a laptop hőmérsékletét?

Mi okozhatja a laptop hűtőjének leállását?

 

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.