Tippek-trükkök: Nem tölt a laptopom! Mi a teendő?

Tippek-trükkök: Nem tölt a laptopom! Mi a teendő?

Legyen bármilyen jó laptopod, ha nincs energia, amivel működjön, akkor nem több, mint papírnehezék. Ilyen szempontból hasonlítanak a laptopok a modern okostelefonokra: mindkettőt aránylag gyakran kell tölteni, és ha elveszik vagy elromlik a töltőd, akkor bizony könnyen hoppon maradhatsz.

Mit tehetsz akkor, ha azt veszed észre, hogy a csatlakoztatott laptop töltő ellenére nem megy feljebb az akkumulátor töltöttségének százaléka? Több olyan alkatrész is meghibásodhat, ami felelős a laptop töltéséért, így a legfontosabb a hiba forrásának pontos meghatározása.

Hogyan jut az áram a laptopodba?

Akár akkumulátorról magaddal hordozva, akár töltőről fix pozícióban tartva használod a laptopod, annak elektromos áramra van szüksége a működéshez. De az áram miképp jut el a fali aljzatból a laptopodba?

Onnantól, hogy a töltő kábelét a falba dugod, nagyon sok alkatrészen kell az áramnak keresztül folynia, míg elér az akkumulátorba.

Érintett alkatrészek:

1. hálózati töltő tápkábele (töltő és a fali aljzat között)

2. hálózati töltő

3. laptop DC-tápcsatlakozója (ahova bedugod a kábelt)

4. laptop alaplapja (töltő áramkörök)

5. akkumulátor

Ha ezek közül bármelyik tönkremegy, akkor óhatatlanul megszakad vagy dadog az áramátvitel. Ahhoz, hogy pontosan meg tudjuk állapítani a hiba forrását, egyesével kell tesztelnünk az alkatrészeket, majd kizárásos alapon megállapítani melyik is mehetett tönkre.

blogunk ajánlása

Gyakori hibajelenségek a töltésben

A hibajelenségből, amit tapasztalsz az esetek túlnyomó többségében otthon is megállapíthatod, hogy mi hibásodott meg.

● Kontaktos, megtört kábel:

A kábel mozgatására néha töltődik, néha pedig nem töltődik az akkumulátor. Ilyenkor általában sajnos megszakadt a kábel, ilyen töltőt semmiképp ne használj! A szakadt kábellel rendelkező töltő nem csak zárlatot okozhat, hanem tűzveszélyes is. Nem éri meg a laptopod vagy épp a lakásod kockáztatni egy rossz töltő miatt.

● Csatlakozó hiba:

Előfordulhat az is, hogy nem szakadt meg a kábel, de mégis néha tölt, néha nem. Ilyenkor a DC-tápcsatlakozót érdemes megvizsgálni. Ha a töltő bedugása után a csatlakozó fejének holtjátéka van (mozog a csatlakozó a foglalatban), akkor sajnos eltörött a laptopon belüli csatlakozó, ennek a cseréjére van szükség.

● Akkumulátor hiba:

Ha a Windows-ban azt látod, hogy „Csatlakoztatva, nem töltődik” az általában inkább akkumulátor problémára utal. Ugyanígy akkumulátor hibát jelent, ha piros X-et látsz az akkumulátor ikonon, ilyenkor nem a töltővel van a probléma, hanem az akku érett cserére. Erről bővebben korábbi írásunkban olvashatsz: Tippek-trükkök: A laptop akkumulátor helyes használata.

A töltő tesztelése

Ha szemmel látható hibát nem vélsz felfedezni sem a töltőn, sem a csatlakozókon (ide értve a töltő kábel végén lévő fejet, illetve a laptopban lévő aljzatot), akkor érdemes az alábbi gyors és teljesen veszélytelen tesztet elvégezned.

Így teszteld a töltőd:

1. Kapcsold ki teljesen a laptopot, a Start menü Leállítás opciójával (ne alvással, mert úgy adatvesztés következhet be!)

2. Fordítsd meg a laptopot óvatosan, úgy, hogy a laptop alját lásd

3. Távolítsd el az akkumulátort (általában 1 vagy 2 db kallantyú elhúzásával)

4. Fordítsd vissza a laptopod normál állásba, akkumulátor nélkül

5. Csatlakoztasd a laptopod töltőjét és próbáld meg bekapcsolni a laptopod

Ha akkumulátor nélkül is bekapcsol a laptop, és a kábel mozgatására sem kapcsol ki váratlanul, akkor a töltőd tökéletesen működik.

Ha visszahelyezted az akkumulátort, akkor tudod ellenőrizni, hogy az akkumulátort is tölti-e a töltő. Ha a Windows-ban, a jobb alsó sarokban, az óra mellett az akkumulátor ikonra húzva a kurzort azt a feliratot látod, hogy: „Csatlakoztatva, töltődik”, akkor jól működik az akkumulátor is.

Illetve az is jó vizuális visszajelzés, hogy a legtöbb töltőn található visszajelző LED (általában zöld színű lámpácska) világít. Ha nem világít, de mégis be van dugva a laptopba és a hálózati áramba is, akkor valószínűleg zárlatos a töltő és cserére szorul.

Tippek-trükkök: Nem tölt a laptopom! Mi a teendő?

Tipp: Töltőt keresel? Gyári új és utángyártott laptop töltők, 1 év garanciával, raktárról, azonnal. Segítséget az új töltő kiválasztásához és árakat  ide kattintva találsz.

Ha szabad szemmel láthatóan törött a töltő csatlakozója vagy a foglalat, amelybe bedugnád a töltőt, akkor szintén cserére van szükség. Ilyen hibával rendelkező laptop használatát sem ajánlom, mert ugyanúgy zárlat- és tűzveszélyes. Több olyan laptopot is hoztak már a szervizünkbe, ahol a töltő csatlakozó hibája miatt megolvadt a műanyag ház.

Tipp: Szervizünkben dolgozó kollégáink a törött DC csatlakozókat minden esetben kicserélik. Mivel ez a gép teljes szétszedése után végezhető el, ebben az esetben természetesen egy teljes tisztítást is elvégzünk laptopodon, díjmentesen.

Laptop szervizünkben a DC-tápcsatlakozók cseréje bruttó 29.990 Forint, ami tartalmazza az új alkatrész árát is. A javítás 1 munkanapot vesz igénybe. Sürgős esetekben szervizünkben lehetőség nyílik expressz dc-tápcsatlakozó cserére is, ennek költsége bruttó 36.990 forint, és a javítás 3-4 órát vesz igénybe.

Szervizünk elérhetőségét és árainkat ide kattintva tekintheted meg.

Speciális töltési rendellenességek

Előfordulhat az is, hogy egy bizonyos értékig, mondjuk 80% vagy 90%-ig tökéletesen tölti az akkumulátort a laptop töltő, utána viszont megáll a tudomány. Rendben van ez így, vagy kezdjek aggódni?

Amit kevesen tudnak, hogy minél ritkábban töltöd fel 100%-ra az akkumulátort, annál tovább megmarad a gyári kapacitása. Ennek az oka, hogy legnagyobb feszültség az akkuban a 100%-os töltöttség esetén van, ilyenkor használódik el leggyorsabban. Megkímélheted az akkumulátorod, ha csak 80% vagy épp 90%-ra van töltve az akkumulátor.

Tehát: Nem hibás a laptop, sem az akkumulátor, ha csak 80%-ig töltődik. Éppen ellenkezőleg, be van kapcsolva rajta az akku-kímélő üzemmód, amivel jelentősen hosszabb élettartamra tesz szert.

Tipikusan ilyen megoldással élnek a Lenovo ThinkPad gépek, de nagyon sok Sony VAIO laptopon is találkozni ezzel az eljárással. Léteznek gépek, ahol a funkció eléréséhez segédprogramot kell letöltened, de akadnak olyan laptopok is, ahol ez a BIOS-ban beállítható.

Előbbi esetben a Battery Care function, vagy Optimize for Battery Lifespan, esetleg a Custom charge threshold opciókat keresd, a BIOS-ban pedig általában Battery Life Cycle Extension néven szerepel ez a funkció. Ha elérhető ilyen opció a laptopodon, akkor ajánljuk, hogy használd, így jóval hosszabb ideig fog szolgálni az akkud.

blogunk ajánlása

Túltöltés: lehetséges?

Az előzőekkel kapcsolatban szokott felmerülni a kérdés: gondot jelent-e a laptopnak, az akkumulátornak vagy akár a töltőnek, ha egész estére bedugva hagyod?

A modern laptopok lítium-ionos akkumulátorainak feltöltését bonyolult töltőáramkörök vezérlik, amelyek az alaplapon találhatóak. Ezek a töltő áramkörök ellenőrzik folyamatosan az akkumulátor aktuális töltöttségét, és vezérlik a töltés mértékét. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha elér egy bizonyos töltöttségi szintet az akkumulátor – amit Te a Windowsban az óra melletti akku-ikonok százalékosan látsz –, akkor nem fog tovább tölteni.

Tehát: Az akkumulátor nem képes túltöltődni, a „kitűzött töltöttségi szint” elérésekor a töltés befejeződik – akkor is, ha utána órákig, napokig töltőn van még a gép.

Direkt írtam a 100% helyett „kitűzött töltöttségi szintet”, mert bár a legtöbb gép esetén ez valóban a teljes kapacitásra való feltöltés, tehát 100%, nem egy olyan laptop típus van, ahol be lehet állítani ettől eltérő értéket is, ahogy erről kicsit feljebb szót ejtettünk. Arról, hogy a 100% (vagy kitűzött töltöttség) elérése után nem töltődik tovább az akkumulátorod Te is roppant egyszerűen meggyőződhetsz: 20-30 perccel miután elérte a maximális töltöttséget az akkumulátor fogd meg kézzel az akkumulátort és a laptop töltőt.

Mit fogsz érezni? Azt, hogy nincs annyira átmelegedve, mint töltés közben, amikor az akku és a töltő is érezhetően melegebb. Ha szobahőmérsékletű a töltő, akkor már nem dolgozik, akkor sem, ha csatlakoztatva van.

Visszatérve tehát az eredeti kérdésre: a modern laptopok szofisztikált akkumulátor- és töltés-vezérlése gondoskodik arról, hogy hosszabb ideig tartó töltés során se károsodjon egyik alkatrész sem. Sem a töltőnek, sem az akkumulátornak, sem a laptopnak nem képes rosszat tenni a bedugva felejtett töltő.

HA segítségre van szükséged: LAPTOPSZAKI

Sajnos bármennyire is vigyázunk a laptopunk töltőjére, rendszerint kábeltöréssel tönkremennek 1-2 éven belül. A töltő pótlásakor különösen fontos jól választani új töltőt, ugyanis néhány ezres spórolása könnyen hajtépésbe és komoly bosszúságba fordulhat.

Nagy hibát csak egy módon követhetsz el, az univerzális töltőkkel. Ilyet soha ne vegyél, ezek ugyanis rendszerint silány minőségűek, és mivel nem eszköz specifikus, soha nem lesz olyan hatékony, mint egy dedikált töltő. A rosszabb minőségűek pedig konkrétan tűzveszélyesek is lehetnek.

A gyári új töltővel nem hibázhatsz, ám annak magas ára sokakat visszariaszt. Alternatívaként elérhetőek még az utángyártott új kiegészítők, mint a saját márkás töltőink, a PlugOn termékcsalád tagjai.

Az általunk forgalmazott PlugOn töltők magas minőséget képviselnek, melyet bátran ajánlunk szüleinknek is. Ha tönkre ment a töltőd, fordulj hozzánk bizalommal. Üzletünkben több mint 15 ezer terméket tartunk készleten, hogy bármikor segíthessünk, ha bajba kerülsz, a töltőinkre pedig 1 év cseregaranciát is vállalunk.

 

További cikkeink laptop töltő témában:

A laptop töltő helyes használata

Elromlott a laptop töltőm, milyet vegyek?

7 tipp laptop töltő vásárlás előtt

Miért NE HASZNÁLJ univerzális laptop töltőt?

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.