Kitört a laptopom töltő csatlakozója (dc-jack/aljzat) - Mi a teendő?

Kitört a laptopom töltő csatlakozója (dc-jack/aljzat) - Mi a teendő?

A laptopok számtalan előnyük mellett egy hatalmas hátránnyal, vagy ha jobban tetszik nyűggel rendelkeznek, ez pedig az, hogy rendszeres időközönként tölteni kell az akkumulátorukat. A gyakorlott laptoptulaj az otthonról való elindulás előtt nem csak azt ellenőrzi, hogy elzárta-e a tűzhelyet, eltette-e a lakáskulcsot, pénztárcát és mobilt, hanem hogy nála van-e a laptop töltő is.

Elég azonban egyetlen rossz mozdulat és végzetes károkat okozhatsz a laptopod töltőcsatlakozójában (DC-aljzatában). Korábban többször írtunk a laptop töltők helyes használatáról, de az ember eredendően keresi a kényelmes megoldásokat: szeretünk ágyból gépezni, ilyenkor pedig az ide-oda ráncigálás okán előbb-utóbb óhatatlanul bekövetkezhet, hogy megrántod a töltő kábelét. Ezt egy szolíd reccsenő hanghatás követ, ami azt jelenti: eltörött a csatlakozó.

Ezt követően a laptopodat nehézkesen, de leginkább sehogyan sem fogod tudni tölteni, hiszen kontaktos vagy rosszabb esetben teljesen törött a csatlakozó, amely segítene átvinni a töltést az akkumulátorba.

Ma bemutatom neked, hogy mit szabad és mit nem szabad tenni ilyen helyzetben és arra is választ kaphatsz, hogy miképpen javítható egy ilyen hiba.

Játék a tűzzel

Az ember nem csak kényelmes, hanem szeret játszani a tűzzel is. Jelen esetben ezt nem átvitt értelemben mondom, hanem a szó legszorosabbjában: egy törött töltőcsatlakozóval rendelkező laptop töltése tűzveszélyes is lehet!

Kitört a laptopom töltő csatlakozója (dc-jack/aljzat) - Mi a teendő?

A laptop töltő csatlakozója a bal oldalon, a javítás középen, a végeredmény pedig jobb oldalon látható

És nem csak, hogy veszélyes, de macerás is, hiszen csak egy bizonyos pozícióban fogod tudni tölteni a laptopod, amihez játszani kell a töltőcsaltkozó-fej pozíciójával, magyarán mozgatnod kell, hogy „elkapja a töltést”, aminek pedig egyenes következménye, hogy tovább törik a DC-csatlakozó.

Nyilvánvalóan van olyan helyzet, amikor a szükség törvényt bont, ha muszáj használnod a laptopod, mert munkaeszközöd például, akkor ideig-óráig elbíbelődhetsz ezzel, de ez semmiképpen sem jelenthet hosszútávú megoldást.

A probléma végleges megoldása a laptopod DC-tápcsaltkozójának cseréje. Ám mielőtt a konklúzióra ugranánk érdemes sorbavenni, hogy milyen módon tudsz biztosan meggyőződni arról, hogy valójában a DC-aljzattal van-e a probléma, vagy sem.

blogunk ajánlása

A hiba körbehatárolása

Ahhoz, hogy teljes mértékben megbizonyosodj arról, hogy ténylegesen a DC-tápaljzat ment tönkre-e vagy sem, az első és legegyszerűbb lépés egy másik laptop töltő kipróbálása. Jellemzően a DC-csatlakozó szokott hamarabb eltörni – már csak azért is, mert „jobban egyben van” a töltőkábel végén lévő fej, mint a néhány forrasztási ponton csatlakozó DC-tápcsatlakozó –, mintsem a töltő csatlakozó feje, de láttunk már ellenpéldákat, amelyek erősítették a szabályt.

Ha egy másik, tudvalevőleg hibátlan laptop töltővel is produkálja a hibát a készüléked, akkor egyértelműen a tápcsatlakozó törött el. Ilyenkor az cserére szorul, erről pár sorral lentebb olvashatsz. Ellenkező esetben a töltővel lehetnek problémák. Utóbbi esetben a csere könnyebb, hiszen csak egy új laptop töltőre van szükséged és máris meg van oldva a probléma.

Persze fontos a helyes laptop töltő kiválasztása a gépedhez, erről egy korábbi írásunkban olvashatsz.

A DC-aljzat javítása

A tápcsatlakozót javítani lehetséges, ám a tartósabb és biztonságosabb működés érdekében a teljes csere a célravezetőbb. A DC-aljzat néhány forrasztási ponton csatlakozik a laptop alaplapjához vagy egy ettől elszeparált, kisebb nyomtatott áramköri laphoz.

Megfelelő laptop-szerelési és forrasztási ismeretekkel rendelkezve házilagosan sem lehetetlen a DC-aljzat cseréje/javítása, ami feltételezi a helyes alkatrész beszerzését is. Ha korábban ilyennel nem foglalkoztál, akkor nem ajánlom, hogy most kezdjél bele.

Minden más esetben javaslom inkább szakszerviz felkeresését, ahol szakemberek a megfelelő ismeretekkel és a biztosan kompatibilis alkatrésszel felvértezve teljes biztonsággal fogják tudni cserélni a töltőcsatlakozót.

HA SEGÍTSÉGRE VAN SZÜKSÉGED:  LAPTOPSZAKI

Reméljük ezzel a cikkel sikerült minden kérdésedet megválaszolnunk. Ha kérdésed lenne, vagy segítségre van szükséged, írj bátran a cikk alatt kommentben, vagy keress minket, kollégáink készséggel állnak rendelkezésére,  elérhetőségeink bármelyikén.

További cikkeink laptop töltő témában:

●  A laptop töltő helyes használata

●  Elromlott a laptop töltőm, milyet vegyek?

●  7 tipp laptop töltő vásárlás előtt

●  Miért NE HASZNÁLJ univerzális laptop töltőt?

 

blogunk ajánlása

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.