Kedves Ügyfeleink! Szaküzletünk augusztus 20-án, szombaton zárva tart.
Kitört a laptopom töltő csatlakozója (dc-jack/aljzat) - Mi a teendő?

Kitört a laptopom töltő csatlakozója (dc-jack/aljzat) - Mi a teendő?

A laptopok számtalan előnyük mellett egy hatalmas hátránnyal, vagy ha jobban tetszik nyűggel rendelkeznek, ez pedig az, hogy rendszeres időközönként tölteni kell az akkumulátorukat. A gyakorlott laptoptulaj az otthonról való elindulás előtt nem csak azt ellenőrzi, hogy elzárta-e a tűzhelyet, eltette-e a lakáskulcsot, pénztárcát és mobilt, hanem hogy nála van-e a laptop töltő is.

Elég azonban egyetlen rossz mozdulat és végzetes károkat okozhatsz a laptopod töltőcsatlakozójában (DC-aljzatában). Korábban többször írtunk a laptop töltők helyes használatáról, de az ember eredendően keresi a kényelmes megoldásokat: szeretünk ágyból gépezni, ilyenkor pedig az ide-oda ráncigálás okán előbb-utóbb óhatatlanul bekövetkezhet, hogy megrántod a töltő kábelét. Ezt egy szolíd reccsenő hanghatás követ, ami azt jelenti: eltörött a csatlakozó.

Ezt követően a laptopodat nehézkesen, de leginkább sehogyan sem fogod tudni tölteni, hiszen kontaktos vagy rosszabb esetben teljesen törött a csatlakozó, amely segítene átvinni a töltést az akkumulátorba.

Ma bemutatom neked, hogy mit szabad és mit nem szabad tenni ilyen helyzetben és arra is választ kaphatsz, hogy miképpen javítható egy ilyen hiba.

Játék a tűzzel

Az ember nem csak kényelmes, hanem szeret játszani a tűzzel is. Jelen esetben ezt nem átvitt értelemben mondom, hanem a szó legszorosabbjában: egy törött töltőcsatlakozóval rendelkező laptop töltése tűzveszélyes is lehet!

Kitört a laptopom töltő csatlakozója (dc-jack/aljzat) - Mi a teendő?

A laptop töltő csatlakozója a bal oldalon, a javítás középen, a végeredmény pedig jobb oldalon látható

És nem csak, hogy veszélyes, de macerás is, hiszen csak egy bizonyos pozícióban fogod tudni tölteni a laptopod, amihez játszani kell a töltőcsaltkozó-fej pozíciójával, magyarán mozgatnod kell, hogy „elkapja a töltést”, aminek pedig egyenes következménye, hogy tovább törik a DC-csatlakozó.

Nyilvánvalóan van olyan helyzet, amikor a szükség törvényt bont, ha muszáj használnod a laptopod, mert munkaeszközöd például, akkor ideig-óráig elbíbelődhetsz ezzel, de ez semmiképpen sem jelenthet hosszútávú megoldást.

A probléma végleges megoldása a laptopod DC-tápcsaltkozójának cseréje. Ám mielőtt a konklúzióra ugranánk érdemes sorbavenni, hogy milyen módon tudsz biztosan meggyőződni arról, hogy valójában a DC-aljzattal van-e a probléma, vagy sem.

A hiba körbehatárolása

Ahhoz, hogy teljes mértékben megbizonyosodj arról, hogy ténylegesen a DC-tápaljzat ment tönkre-e vagy sem, az első és legegyszerűbb lépés egy másik laptop töltő kipróbálása. Jellemzően a DC-csatlakozó szokott hamarabb eltörni – már csak azért is, mert „jobban egyben van” a töltőkábel végén lévő fej, mint a néhány forrasztási ponton csatlakozó DC-tápcsatlakozó –, mintsem a töltő csatlakozó feje, de láttunk már ellenpéldákat, amelyek erősítették a szabályt.

Ha egy másik, tudvalevőleg hibátlan laptop töltővel is produkálja a hibát a készüléked, akkor egyértelműen a tápcsatlakozó törött el. Ilyenkor az cserére szorul, erről pár sorral lentebb olvashatsz. Ellenkező esetben a töltővel lehetnek problémák. Utóbbi esetben a csere könnyebb, hiszen csak egy új laptop töltőre van szükséged és máris meg van oldva a probléma.

Persze fontos a helyes laptop töltő kiválasztása a gépedhez, erről egy korábbi írásunkban olvashatsz.

A DC-aljzat javítása

A tápcsatlakozót javítani lehetséges, ám a tartósabb és biztonságosabb működés érdekében a teljes csere a célravezetőbb. A DC-aljzat néhány forrasztási ponton csatlakozik a laptop alaplapjához vagy egy ettől elszeparált, kisebb nyomtatott áramköri laphoz.

Megfelelő laptop-szerelési és forrasztási ismeretekkel rendelkezve házilagosan sem lehetetlen a DC-aljzat cseréje/javítása, ami feltételezi a helyes alkatrész beszerzését is. Ha korábban ilyennel nem foglalkoztál, akkor nem ajánlom, hogy most kezdjél bele.

Minden más esetben javaslom inkább szakszerviz felkeresését, ahol szakemberek a megfelelő ismeretekkel és a biztosan kompatibilis alkatrésszel felvértezve teljes biztonsággal fogják tudni cserélni a töltőcsatlakozót.

HA SEGÍTSÉGRE VAN SZÜKSÉGED:  LAPTOPSZAKI

Sajnos bármennyire is vigyázunk a laptopunk töltőjére, rendszerint kábeltöréssel tönkremennek 1-2 éven belül. A töltő pótlásakor különösen fontos jól választani új töltőt, ugyanis néhány ezres spórolása könnyen hajtépésbe és komoly bosszúságba fordulhat.

A gyári új töltővel nem hibázhatsz, ám annak magas ára sokakat visszariaszt. Alternatívaként elérhetőek még az utángyártott új és univerzális töltők is. Utángyártott új töltőből oly sok létezik, hogy felsorolni és számon tartani is nehéz lenne, amelyek mind különböznek egymástól a felhasznált anyagok és a bennük lévő elektronika minőségében.

Az általunk forgalmazott PlugOn töltők a prémium kategóriás utángyártott új töltők közé sorolhatóak, melyet bátran ajánlunk szüleinknek is. Az univerzális töltőkről ugyanez sajnos nem mondható el. A csatlakozók könnyen elhagyhatók és a silány minőségű elektronika miatt veszélynek teszed ki magad és a laptopod is, ha ilyet használsz.

Ha tönkrement a  laptop töltőd, fordulj bátran hozzánk, szinte minden laptophoz tartunk raktáron töltőt, amire gyári töltő esetén 1 év, PlugOn töltő esetén 2 év teljeskörű cseregaranciát vállalunk. A raktáron lévő töltőket azonnal átveheted a szaküzletünkben (1085 Budapest, József körút 67.), vagy kiszállítjuk az ország bármely területére 1 munkanap alatt.

Ha nem érzed magad teljesen biztosnak a laptopodhoz való töltő kiválasztásában, akkor az  info@laptopszaki.hu e-mail címen vagy a +36 30 571 8178, +36 1 631 5906 telefonszámokon kollégáink állnak rendelkezésedre.

Reméljük ezzel a cikkel sikerült minden kérdésedet megválaszolnunk. Ha kérdésed lenne, vagy segítségre van szükséged a választással kapcsolatban, írj bátran a cikk alatt kommentben, vagy keress minket, kollégáink készséggel állnak rendelkezésére,  elérhetőségeink bármelyikén.

Ha hasznosnak találtad a cikket, akkor bökj a Like gombra, hogy az ismerőseid is láthassák! Ha pedig szívesen látnál hasonló írásokat, akkor kövesd a  Laptopszaki oldalát a Facebook-on és iratkozz fel hírlevelünkre!

További cikkeink laptop töltő témában:

●  A laptop töltő helyes használata

●  Elromlott a laptop töltőm, milyet vegyek?

●  7 tipp laptop töltő vásárlás előtt

●  Miért NE HASZNÁLJ univerzális laptop töltőt?

 

Szerintünk ez is érdekelhet:
Magyar Laptop Közösség

Már több, mint 2000-en vagyunk a Magyar Laptop Közösség Facebook csoportjában, ahol bármilyen laptopos kérdésben segítünk Neked. Ne maradj ki, gyere, csatlakozz a közösségünkhöz Te is:

Csatlakozom a közösséghez