Dell Precision M3800: Jobb, mint egy MacBook Pro?

Dell Precision M3800: Jobb, mint egy MacBook Pro?

Min ügyködhetnek manapság a Dell boszorkánykonyhájában? Aggódnak-e a HP vagy a Lenovo miatt? Dehogy is! A hagyományos PC-iparág két vezető tagjával nem is foglalkoznak, helyette inkább az Apple ellen veszik fel a kesztyűt.

Jelenleg épp a Precision M3800-as mobil munkaállomás frissített kiadásával, amelyet a Sundance filmfesztiválon mutattak be. A Dell Precision sorozata a cég által legmagasabb kínált minőséget szimbolizálja. Míg az átlagfelhasználókat a jó ár-érték arányú Inspiron gépekkel érik el, a KKV-kat és nagy cégeket a Latitude gépeikkel nyerik meg, addig a csúcsminőséget jelentő Precision igen kevesek kiváltsága, nyilván az ára miatt. Extrém tűrőképességű gépek, kimagasló teljesítménnyel, és ez most sincs másként. A filmfesztiválon való bemutatás sem véletlen, hiszen egy Precision géppel nem okoz gondot az egyébként erőforrás-zabáló filmvágó programok használata. A bejelentés sarkalatos pontja, melyben egyszerűen kijelenti a Dell, hogy a Precision M3800 felsőbbrendű a MacBook Pro-val szemben.

Dell Precision M3800: Jobb, mint egy MacBook Pro?

Minderre hét okot soroltak fel. Kezdhetjük a kézenfekvővel, az árral, ami valóban alacsonyabb, de a lista folytatódik: nagyobb felbontású kijelző (59%-al, hogy egészen pontosak legyünk), dupla akkora tárhely kapacitás, 25%-al hosszabb akkumulátoridő és számtalan konfigurációs lehetőség. Ja, és emellett még könnyebb is, hála a magnézium-ötvözetből készült gépháznak.

A frissített M3800-ban a 3.30 GHz-es sebességre is képes Intel Core i7 4712HQ processzor dolgozik, amelyet akár 16 GB DDR3L memória is kiegészíthet. A kijelző sem piskóta, hiszen a 15.6”-os SLIM-LED kijelző 4K-s felbontású (3840x2160 pixel) és ráadásul érintőpanellel is el van látva. Ekkora felbontáshoz erős grafikus processzor is dukál, ami az nVidia Quadro K1100M személyében materializálódik, 2 GB VRAM-mal.

A Dell szerint az M3800 teljesítménye elegendő ahhoz, hogy az Adobe Premiere Pro-ban 30%-al gyorsabban renderelje a videókat és 26%-al gyorsabban képes transzkódolni a videókat a képkockasebesség csökkenése nélkül. Ehhez független tesztet használtak a Principled Technologies-el, ahol a kihívott a retina képernyős MacBook Pro volt.

A tárhely tekintetében pozitív és negatív különbségek is felfedezhetőek az M3800 és a MacBook Pro között. A Dell gépébe hagyományos 2,5”-os HDD-t vagy SSD-t tehetünk, de helyet kapott egy mSATA csatlakozó is, ahova akár 1 TB-os SSD-t is helyezhetünk. Mindkét csatoló a SATA3-as sebességeket támogatja, ami 500 MB/s írási és olvasási sebességeket kínál.

Ezzel szemben a MacBook Pro máshogyan oldotta meg a tárhely kérdését. Egy PCIe-csatolóba helyezett meghajtón tárolja az adatokat, ami közel 800 MB/s adatátviteli sebesség elérésére képes. Tehát a MacBook Pro SSD-je gyorsabb, de egyet ne felejts el: csak és kizárólag az Apple-től tudsz venni SSD-t, ha bővíteni szeretnéd, ami nem olcsó mulatság. A Precision M3800-el viszont bármilyen M.2 mSATA csatolófelületű SSD kompatibilis.

A Precision M3800 tavasz elejétől lesz kapható Európában és ezen belül is Magyarországon, várható fogyasztói ára egyelőre ismeretlen – de alacsonyabb, mint a retinás MacBook Pro-é.

blogunk ajánlása

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.