Tippek-trükkök: Miért nincs kép a laptopomon?

Tippek-trükkök: Miért nincs kép a laptopomon?

Kevés bosszantóbb dolgot tudunk elképzelni annál, mint amikor bekapcsoljuk a laptopunk és ahelyett, hogy megjelenne a gyártó logója, majd rövidesen a Windows, semmit nem látni rajta. Mégis mi okozhatja azt, ha nem ad képet a gép? Lehet-e javítani vagy keresztet vethetsz rá?

Ha nem jelenik meg kép a kijelzőn, az több részegység hibája is lehet, azoké, amelyek közreműködnek a kép alkotásában, közvetítésében és megjelenítésében. Név szerint a videóchip, a kijelző szalagkábele vagy a kijelző háza táján érdemes körülnézni. És mi a helyzet akkor, ha van kép a kijelzőn, de az homályos, csíkos, vagy csak torzul jelenik meg? Ma ezeket a kérdéseket járjuk jó alaposan körbe.

A HIBA LOKALIZÁLÁSA

Mint minden probléma esetén, itt is az a legfontosabb, hogy minél hamarabb kiderítsük mi is okozza a galibát. Sajnos ez egyszerűbbnek hangzik, mint amilyen valójában, de azért van rá lehetőséged, hogy akár házilagos módszerekkel közelebb kerülj az igazsághoz.

Az első, amit próbálj ki, hogy szépen lassan le-fel hajtod a kijelzőt és figyeled megjelenik-e valami rajta. Elképzelhető, hogy csak egy adott állásban nem ad képet a kijelző.

Az eredmények alapján:

- Ha fel-fel villan valami a kijelzőn, akkor egészen biztos, hogy kijelző vagy szalagkábel hibás a laptop.

- Ha egyáltalán nem látszik semmi a kijelzőn, akkor további vizsgálat szükséges.

Most kapcsold ki a laptopod és nézd meg, majd kapcsold vissza. Hallgatózz, hogy milyen hangokat ad ki a laptop magából. Hallatszik a Windows betöltő hangja? Vagy csak néhány pittyenés és kikapcsol magától? Esetleg semmilyen hangot nem ad ki magából, csak megy magában? Ezek mind árulkodó jelek, amelyekre érdemes odafigyelni.

Ha hallod a Windows bekapcsoló hangját az például arra utaló jel, hogy a videóchip leadja a szükséges jelet a kijelző felé, de az valahol elakad. Utalhat ez kijelző, vagy szalagkábel hibára is.

Ha bekapcsolás után X alkalommal pittyen a gép, akkor nagy valószínűséggel videóchip, vagy egyéb alaplapi problémába futottál bele. Ugyanez a helyzet akkor is, ha semmit nem csinál a gép, ugyanis egyes gyártók alkalmaznak hiba-pittyenéseket a diagnosztizálás megkönnyítése végett, míg más laptopoknál ilyen nincs. Ha hallasz ilyen pittyenéseket, akkor a „gyártó + beep codes” kifejezésre keresve nézhetsz ennek utána. Olyasmit kell keresni, mint például a Dell oldalán található lista.

Egy utolsó, házilag is elvégezhető gyorsteszt, ha van otthon vagy munkahelyeden asztali PC-hez használt monitor. Ha kompatibilis egymással a laptopod és a kijelző, a teendőd mindössze annyi, hogy rákötöd a laptopod a monitorra és figyeled ad-e képet. Ehhez lehetséges, hogy az Fn+valamelyik funkció gomb (F1-F12) megnyomásával manuálisan küldöd ki a képet a monitorra. A funkciógombokon lévő piktogramokból gyorsan kideríthető melyiket is kell megnyomnod, rögtön a bekapcsolás után.

blogunk ajánlása

GYAKORI KIJELZŐ HIBÁK

A laptop kijelzője elég sok fajta módon tud tönkremenni, nem árt pár szóban átvenni mik is lehetnek ezek. Ha semmi nem látszik a kijelzőn és régebbi típusú géped van, akkor elképzelhető, hogy csak a kijelző invertere hibásodott meg. Ez onnan derül ki egyértelműen, ha nagyon közelről nézve halványan látszik azért valami a kijelzőn. Az inverter felelős a kijelző háttérvilágításáért a CCFL technológiájú kijelzőknél. Gyakori hiba ezen kívül, hogy a kijelzőben lévő fénycső elöregszik, ez csak a kijelző cseréjével orvosolható. Az újabb, LED-es kijelzőknél ilyen problémák már nem fordulnak elő.

- Ha látszik minden a kijelzőn, de homályos, foltos a kép, amit látsz, akkor valószínűleg a kijelző ment tönkre.

- Ha szintén van látható kép a kijelzőn, de függőleges csíkokkal tarkítva, akkor a kijelző vezérlése hibásodott meg, amely szintén csak a kijelző cseréjével javítható.

- A korábban is említett le-fel hajtáskor fel-feltűnő kép kijelző hibát vagy LCD szalagkábel hibát is jelenthet, ilyenkor célszerű egy másik kijelzővel kipróbálni a laptopot.

Tippek-trükkök: Miért nincs kép a laptopomon?

FELBONTÁS HIBÁK

Olyankor beszélhetünk felbontás hibákról, ha azt látod, hogy a kép fele lelóg a kijelzőről, vagy teljesen torzan jelenik meg, elnyújtva az ikonokat és a feliratokat. Szerencsére ez a legkevesebb energia-, idő- és pénzbefektetést igénylő probléma, ugyanis jó esetben elég csak meglátogatnod a laptopod gyártójának weboldalát és letöltened a legfrissebb videókártya illesztőprogramot.

És mi a helyzet akkor, ha tegnap még jó volt, de ma már ilyen furcsán jelenik meg a kép? Érdemes ellenőrizni, hogy nem töltött e le a Windows Update véletlenül egy frissebb videókártya illesztőprogramot. Ezt megteheted a Windows Update megnyitásával, majd a frissítési előzmények átnyálazásával. Ha ez történt, akkor a fentieknek megfelelően telepítsd újra az illesztőprogramot.

Ha nem volt semmilyen beavatkozás, nagy valószínűséggel kezdődő videóchip meghibásodásról beszélünk. Ilyenkor még adhat képet a kijelző, csak már ebben a nagyon furcsa felbontásban. Ezt érdemes arra kihasználni, hogy gyorsan még lements minden adatot a gépről, ugyanis innentől kezdve bármikor csütörtököt mondhat a videóchip, onnantól kezdve pedig semmi nem fog látszódni a kijelzőn.

HIBÁS VAGY NINCS KÉP EGYÁLTALÁN?

A fentebb is említett függőleges csíkozódás speciálisnak mondható hiba, ami szinte minden esetben rossz kijelzőnél jelentkezik. Sokszor látunk viszont olyat is, hogy csak a megjelenítendő kép fele látszik vagy épp duplán látni mindent a kijelzőn, sőt néha csak vízszintes csíkok jelennek meg a kijelzőn.

A felsorolt hibák kivétel nélkül az alaplapon található videóchip meghibásodását jelentik, csak éppen különféle módon ölt testet a probléma. A videóchip meghibásodás az esetek túlnyomó részében a laptop túlmelegedéséből adódóan következik be, amit a laptop tisztításának elhanyagolása okoz. Egy ritkán, vagy soha nem tisztított laptopban olyan mennyiségű por gyülemlik fel, ami megakadályozza a gépben termelt meleg gyors távozását, ezáltal a gép gyorsan átmelegszik. Ez nem ritkán lehet 80-90°C körüli hőmérséklet a chipek magjaiban, ami a szobahőmérséklet átlagos 22-28°C-jához képest kifejezetten magasnak mondható.

A chip hőmérséklete minden bekapcsolás és kikapcsolás után ingadozik ezen értékek között. Ez olyan extrém hőingadozás, ami idővel kikezdi a chipek több száz forrasztási pontját, amelyek elengednek. Amikor ez megtörténik, akkor esik szét a kép, lesznek vízszintes csíkok, jelenik meg a kép fele, vagy épp duplája.

A javítás nagyon költséges, talán az egyik legdrágább, ami laptopnál előfordulhat, ami egy 5-6 éves gép esetén már annak piaci értékével vetekszik.

Pedig ezek a hibák kivétel nélkül megelőzhetőek lennének, ha évente minden laptop egyszer átesne egy teljes tisztításon. Ez a tisztítás gyakran akár 1-2 évvel is megnövelheti laptopod élettartamát. Szervizünk áraihoz és elérhetőségéhez kattins ide.

Update #1: néha előfordul, hogy a hiba javítása egyszerűbb, mint gondolnád. A laptop asztalhoz ütésétől, leejtésétől a benne található memória (RAM) kimozdulhat az alaplapi foglalatból. Ilyenkor a laptop a videókártya hibájához hasonló hibajelenséget produkál: bekapcsol, világítanak a LED-ek, de a kép sötét, a Windows nem bootol. Ebben az esetben elegendő a memóriát ki és visszatenni a készülékbe és a laptop újra működni fog.

ÖSsZEGEZVE

A kijelző egy igen érzékeny pont laptopunkon, ezért gyakori eset, hogy leejtés, nyomás, ütés, vagy esetlegesen a billentyűzeten felejtett toll, egér, vagy egyéb külső eszköz vagy körülmény hatására a kijelző bereped. Ezt a hibát minden esetben a kijelző cseréjével tudjuk orvosolni.

De lássuk, mi okozhatja a Te laptopod kijelzőjének a hibáját:

- halvány fényerő: az ilyen jellegű hibákat régebbi gépeknél általában az inverter hibája szokta okozni. Gyakori hiba ezen kívül, hogy a kijelzőben lévő fénycső elöregszik, ennek egyik tipikus jele lehet a kijelző piros színűvé válása. Ez a hiba csak a kijelző cseréjével orvosolható. Ritkább esetekben az alaplapról nem jut fel a feszültség az inverterig.

- homályos, foltos kép: általában a kijelző hibája, ritkább esetekben videokártya hiba.

- vízszintes csíkok: általában videokártya hiba.

- függőleges csíkok: általában a kijelző vezérlése hibásodik meg. 
Javítás: csak kijelző cserével javítható.

-  fizikai sérülés (karcok), betört kijelző: csak a kijelző cseréjével javítható.

- szétesett, darabos kép: általában videokártya, ritkább esetekben szalagkábel, vagy a kijelző hibája. 

- rossz felbontás: általában driver vagy videókártya hiba.

- villogó, mozgatásra villogó kép: általában LCD kábel hiba, javítás: LCD kábel cserével

Szervizünkben vállaljuk minden laptop kijelző cseréjét, a legkisebb mérettől a legnagyobbig, raktárról, azonnal, garanciával. Készletünkön megtalálható rengeteg féle gyári új és használt kijelző, amik beszerésének díja 6.990 Ft. és a laptop szervizben megvárható.

blogunk ajánlása

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.