Hogyan állítja be a wifit egy informatikus a saját otthonában?

Hogyan állítja be a wifit egy informatikus a saját otthonában?

 

A Wifi mostanra a mindennapjaink részévé vált, már az idősebb generáció sem lepődik meg rajta, hogy vezeték nélkül is, akár a tenyerünkben elférő mobilokon is lehet internetezni. A vezeték nélküli kapcsolat azonban nem minden esetben ennyire egyértelmű. Ha valamilyen okból be kell lépned a routered beállításaiba, hamar megrökönyödhetsz, hogy mennyi rövidítéssel operál ez a felület, amiknek még a magyarázata sem egyértelmű.

A hálózati beállítások között böngészve seperc alatt lehet olyan hibákat elkövetni, amik teljesen lebénítják a Wifit, szóval érdemes extra körültekintéssel eljárni.

Ha a routert a szolgáltatód telepíti, akkor jó eséllyel a most bemutatásra kerülő rövidítésekkel és szakszavakkal nem találkoztál még, vagy csak érintőlegesen. Problémák elhárítása közben, költözéskor vagy épp egy komolyabb tudással rendelkező router vásárlása után azonban érdemes egyszer, de jól beállítani az eszközt.

Még az egyszerűbb, pár ezer forintos modellek is zavarbaejtően sok beállítási lehetőséget kínálnak, melyek között könnyű elveszni. Az egyszerűség kedvéért két témakörre bontjuk a router beállításával kapcsolatos teendőket: biztonsági és sebességet érintő beállítások.

Biztonsági beállítások

Az otthoni vezetéknélküli hálózatunk biztonságával hajlamosak vagyunk könnyelműen bánni. Jobb esetben csak az történik, hogy mások is rácsatlakoznak a Wifi hálózatunkra, ezzel csökkentve a nekünk jutó sávszélességet, rosszabb esetben pedig könnyen adatlopás áldozatává válhatunk, kiskapukat hagyva a betolakodóknak.

Minden router rendelkezik egy úgynevezett SSID-vel, ami a Service Set Identifier rövidítése, a gyakorlatban pedig az otthoni Wifi hálózatod nevét takarja. Ezt látják a Wifi hálózatok listájában az ismerőseid, ha látógatóba érkeznek hozzád. Érdemes a gyári alapbeállítást megváltoztatni, ám ez csupán kényelmi funkciót szolgál, hogy könnyebb legyen megtalálni csatlakozáskor a hálózatok listjából a sajátod.

A biztonságot a hálózat titkosítási szintje adja, amelynek több szintje létezik:

● WEP: a legöregebb titkosítás, létezik 64 bites (WEP64) és 128 bites (WEP128) változata is. Egyiket sem ajánljuk, könnyen feltörhető.
● WPA: fejlettebb biztonságot nyújt az elődjénél, ám ez is idejétmúlt, ennek használatát sem javasoljuk. Kivételt képez ez alól, ha használatban van olyan eszköz, amely 2004 előttről származik, ilyen eszközök ugyanis ennél fejlettebb titkosítást nem kezelnek.
● WPA2: Korszerű védelem, ami szinte tökéletes védelmet nyújt. Érdemes akkor is használni, ha esetleg van olyan eszköz otthon, ami a WPA3-as titkosítást használó hálózatra nem tud csatlakozni.
● WPA3: A WPA2 minden sérülékenységét kijavítja, 192 bites titkosítás Enterprise és 128 bites Personal módban.

A titkosítás beállítása után se dőlj hátra elégedetten, ugyanis a WPA2 több, egymástól eltérő titkosítási algoritmust kínál:

TKIP: a Temporal Key Integrity Protocol rövidítése, ám sikerült sebezhetőséget találni rajta.
PSK: a Pre-Shared Key rövidítése, magyarul előre megosztott jelszavat jelent. Régebbi eszközök esetén használatos. Sérülékeny!
AES: az Advanced Encryption Standard rövidítése, amely jelenleg a legnagyobb biztonságot nyújtja.

Tehát érdemes a routereden a WPA3, vagy esetleg a WPA2-AES biztonságot beállítani, egy lehetőleg legalább 8-10 karakterből álló Wifi jelszóval megtámogatva. A jelszó lehet értelmes kifejezés, de érdemes számokkal vagy speciális karakterekkel (kötőjellel, alsóvonással, stb.) megtűzdelni. Ha van a háztartásban olyan eszköz, amely a WPA2-AES beállítással nem, vagy problémásan képes csak csatlakozni a hálózatra, úgy érdemes egyesével visszalépkedni a titkosításokban, amíg létre nem jön a kompatibilitás a hálózat és a problémás eszköz között.

A mi esetünkben WPA Passphrase mezőbe kerül a jelszó, ez routerenként eltérő lehet

Létezik továbbá egy WPA2-AES/TKIP elnevezésű szabvány is, amelyet a szolgáltatók a kompatibilitási problémáknak elébe menve alapértelmezettként beállítanak sok esetben. Ennek használatával azonban sebezhető lesz a hálózatod, ráadásul a régebbi eszközökkel való kompatibilitás megőrzése végett a sugárzott Wifi sebességét 54 Mbit/s-re korlátozza kérdés nélkül. Ezt csak akkor érdemes kiválasztva hagyni, ha egy korosodó eszköz kifejezetten indokolja a használatot.

A biztonság egy következő lépcsőjét jelenti, ha MAC cím szűrést is beállítasz a routereden. Minden vezeték nélküli hálózaton lévő eszköznek van egyedi azonosítója, amit MAC (Media Access Control) címnek nevezünk. Ez alapján azonosítható be melyik eszköz (számítógép, okos telefon, táblagép) csatlakozik a Wifihez. Ezek a címek alfanumerikus számsorként jelennek meg, például: 00:02:D1:1A:2D:12. Ezt az azonosítót tartalmazza minden adatcsomag amit a router küld és fogad.

Ha pontosan beállítod milyen MAC címmel rendelkező eszközök csatlakozhassanak a hálózatodra, akkor jelentősen csökkented a behatolás esélyét. Amennyiben egy eltérő MAC című eszköz próbálna csatlakozni, még ha ismeri is a helyes jelszót, nem lesz képes kapcsolat létrehozására.

MAC szűrés beállítása:

  1)   Lépj be a routered adminisztrációs menüjébe (általában „192.168.0.1” vagy „192.168.1.1” böngésző címsorába gépelésével érhető el)
  2)   Az opció, amire szükséged van: „Wireless MAC filter”, „MAC filter”
  3)   Engedélyezd a MAC szűrést az „Enabled” kiválasztásával
  4)   A listába begépelve megadhatod a kívánt MAC címeket

Az eszközök MAC címeit megtalálod magában az eszközben, így például a laptopod hálózati tulajdonságaiban, vagy az okos telefonod menüjében, általában „Hálózati állapot” vagy „Állapot” címszavak alatt. A MAC cím szűrés előnye a teljes biztonság, hiszen csak az általad engedélyezett eszközök csatlakozhatnak. Más eszközt nem enged be a rendszer, még akkor sem, ha esetleg tudják a Wifi-jelszavad. Hátránya, hogy új eszköz esetén kézileg kell hozzáadnod az eszközt a router adminisztrációs felületén.

Elképzelhető, hogy a Te routeredben eltérő sorrendben vagy minimálisan eltérő elnevezésekkel szerepelnek a beállítások, a Magyarországon használatos routerek eltérő típusai miatt csak irányelvekkel tudunk szolgálni. A pontos instrukciókat a  D-Link TP-Link Linksys Cisco Asus routerek internetes útmutatóiban, vagy a routered kézikönyvében találhatod meg.

blogunk ajánlása

Sebességet érintő beállítások

Most, hogy a biztonsággal kapcsolatos kérdéseket letudtuk, ideje arra koncentrálni, hogy jó minőségű, gyors internethez jusson mindenki. A sebességre legnagyobb hatással egy olyan beállítás van, amelyet fizikailag tudsz befolyásolni: a router fizikai helyzete.

Mennyire vagy messze a routertől? A lakásban lévő falak jelentősen képesek leárnyékolni a kapott jelet, a sebesség ráadásul egyenes arányban csökken a távolsággal. Próbáld a routert a lakás egy olyan pontjára helyezni, ahol „rálát” az ajtókra. Optimális pont erre a lakás közepe, előszoba, hall.

A router egy másik, az adminsztrációs felületen elérhető alapbeállítása szintén a sebességre van hatással, ez a módválasztó:

 802.11b és 802.11g: ősöreg szabványok, amely nagyon lassú elérést biztosítanak.
● 802.11n: szintén egy régi szabvány, maximum régi eszközök kompatibilitása miatt lehet szükséges
 802.11ac: manapság is használatban lévő szabvány, ami kizárólag 5GHz-en működik. Nagy sebesség, kisebb kompatibilitás.
 802.11 ax + be + bn: ezek a szabványok még kevésbé elterjedtek, és már nem is csak internetezésre vannak kifejlesztve. Cél volt többek között számos okosotthon-eszköz szimultán támogatása és a nagyfelbontású streamingek akadásmentes működtetése is.

Számos routerben beállítható a sugárzás erőssége (transmitting power), ezt érdemes 100%-ra beállítani. Ezzel valamelyest áthidalható, ha több falon keresztül gyenge jelet kapunk a routerből. Érdemes továbbá letölteni okostelefonra Wifi elemző programot (Wifi Analyzer), amivel ellenőrizhető a jelszint erőssége és az is, hogy mely csatornák a telítettek.

Bal oldalt a rossz, jobb oldalt a jó elhelyezés látható

Társasházaknál gyakori eset, hogy a különböző lakásokban lévő routerek „egymást túlkiabálva” próbálják szolgáltatni a netet, ám az interferencia miatt végeredményben mindenkinek lassabb internet jut. A program segítségével kideríthető mely csatornák (channel) üresebbek, érdemes arra a csatornára beállítani a sugárzást, bár manapság, még a szolgáltatótól kapott eszközök is egész ügyesen, automatikusan választanak maguknak csatornát.

Fejlettebb routerekben elérhető továbbá az eszköz-alapú sávszélesség allokálás is (bandwidth limiting), amely annyit tesz, hogy megmondhatod melyik eszköz mennyi sebességgel gazdálkodhat. Ennél egyel mégjobb, mikor a router már automatikusan érzékeli a felhasználások módját, és ez alapján oszt mondjuk nagyobb sávszélességet egy játékkonzolnak, és kevesebbet egy okostelefonnak, amin csak a közösségi médiát görgetik.

VÉGEZETÜL

Bízunk benne, hogy mai írásunkkal sikerült minden router beállítás körüli félreértést eloszlatni és kérdést megválaszolni. Ha a fentiek után sem csatlakozna megfelelően gyorsan a laptopod a Wifire, akkor érdemes az alábbi cikkeink között válogatnod, ha pedig úgy érzed, hogy nagy a baj, gyere el hozzánk a szervizünk, ott biztosan tudunk segíteni!

További cikkeink Wifi témában:

●  Az elfelejtett Wifijelszó nyomában

●  Segítség, nem csatlakozik a laptop a Wifihez!

●  Hogyan lehet megosztani laptopról - telefonra/tabletre a Wifit?

blogunk ajánlása

A blog alapítója
Malatidesz Zsolt
laptopszaki.hu
Üdv a Laptopszaki.hu blogban!

Mi vagyunk a Laptopszaki, egy segítőkész és gyors laptop szerviz és laptop alkatrész webshop/szaküzlet, kiemelkedően rugalmas és segítőkész ügyfélszolgálattal. Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy a 11 éves szakmai tapasztalatunkat megosztva segítünk azoknak a laptop tulajdonosoknak, akik szeretnének gyors, megbízható és biztonságos laptopot.

Ne maradj le Te sem a legjobb laptopos cikkekről, kövess minket Facebookon és iratkozz fel a hírlevelünkre.

Ha laptop alkatrészre van szükséged, irány a webshop főoldala, kattints ide.